BiH
0

Mehmeti Ozturk prebacivao turske migrante preko teritorije Makedonije i BiH

FENA
Sud BiH je, nakon razmatranja i prihvaćanja Sporazuma o priznanju krivnje sklopljenog između Tužilaštva BiH i optuženog Mehmeti Ozturka, izrekao prvostepenu presudu kojom je Mehmeti Ozturk oglašen krivim za organizirani kriminal zbog krijumčarenja osoba.

Optuženi Mehmeti Ozturk osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.

Sud je optuženom Ozturku, kao sporednu kaznu, izrekao novčanu kaznu u visini od 20.000 KM, koju je dužan platiti u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude.

U izreci presude, između ostalog, stoji da je optuženi Mehmeti Ozturk, u julu i augustu 2007. godine, radi pribavljanja imovinske koristi, učestvovao u pripremanju i organizovanju prebacivanja migranata iz Republike Turske u druge države. Migranti nisu bili državljani, niti stalni stanovnici država odredišta, te nisu ispunjavali uslove za zakonit ulazak i boravak u zemljama odredišta.

Optuženi Ozturk je dogovorio sa optuženim Yasarom Sarmaca, sa osobom po imenu Toni, te sa drugim njemu poznatim osobama da zajedničkim djelovanjem uz novčanu naknadu pripremaju i organizuju prebacivanja migranata iz Republike Turske u druge države.

Na taj način optuženi Ozturk je na temelju prethodnog dogovora postao pripadnik organizirane grupe koja se bavila prebacivanjem migranata iz Turske u druge države, preko teritorije Republike Makedonije i Bosne i Hercegovine.