O raspodjeli prihoda
128

Mehmedović predlaže osnivanje vanjske revizorske firme koja će prekontrolisati rad UIO BiH

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i lider novoosnovane stranke Naprijed Šemsudin Mehmedović održao je danas konferenciju za medije na kojoj je govorio o raspodjeli sredstava Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) te nacionalnoj zastupljenosti u javnim ustanovama.

Mehmedović je Predstavničkom domu PS BiH uputio inicijativu kojom traži osnivanje nezavisne vanjske revizorske firme koja bi za period od 2017.-2023. godine izvršila reviziju rada i reviziju prikupljanja i raspodjele prihoda koje je u tom periodu uprava ostvarila.

Razlog tome je, kako navodi Mehmedović, što se novac ne raspoređuje adekvatno, a shodno učinku kakav ostvaruju RS, Federacija BiH i Brčko distrikt.

"Finansijski izvještaj iz jula 2023. godine pokazuje da je štednja građana u FBiH iznosila 10,8 milijardi KM, a u bankama u RS svega 2,4 milijarde KM. Građani u Federaciji BiH imaju četiri puta veći iznos štednog depozita. Kada se uzme u obzir da RS 34,4 posto, Brčkom 3 i FBiH 62,05 posto više je nego očigledno da se raspodjela obavlja na štetu FBiH a u korist RS", kazao je.

Mehmedović je potom govorio o nacionalnoj zastupljenosti u državnim institucijama u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci. On je istakao da Bošnjaka ima 800 manje od onoga koliko im pripada prema popisu stanovništva iz 2013. godine. U kontekstu toga, kritikovao je rad Vijeća ministara BiH.

"Tražim od ministara u Vijeću ministara BiH da osiguraju odgovarajuću nacionalnu zastupljenost. Nakon više od godinu dana, stanje u BiH se nije poboljšalo, već se pogoršalo. Umjesto da zaustavi trend, rezultat rada stranaka Trojke doveo je do toga da je stanje mnogo gore nego u aprilu 2023. godine", smatra Mehmedović.

O inicijativama koje je predložio Mehmedović, Predstavnički dom PS BiH će razmatrati na sutrašnjoj sjednici.