BiH
1.1k

Mehmedović: Državni vrh BiH treba reagirati na Kolindine izjave, to su spinovi

Piše: S. Hambo
Šemsudin Mehmedović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šemsudin Mehmedović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u posljednje vrijeme iznosi sve ozbiljnije optužbe da je BiH sigurnosna prijetnja po Hrvatsku te da se u našu zemlju vraćaju hiljade boraca IDIL-a. Državni parlamentarac Šemsudin Mehmedović smatra da su takve izjave planski plasirani spinovi, na što je Predsjedništvo BiH do sada moralo reagirati.

Iako je za pitanja odbrane i sigurnosti te vanjske politike nadležno Predsjedništvo BiH, do sada niko nije reagirao na izjave predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o tome da je BiH prijetnja po sigurnost Hrvatske i baza za povratnike sa ratišta iz Sirije.

"Predsjednica Hrvatske je dio projekta kojim se svjetskoj javnosti pokušava predstaviti da je BiH nemoguća misija i da su Hrvati u BiH neravnopravan narod te da se Hrvatima treba osigurati treći entitet", smatra zastupnik u Parlamentu BiH i član Komisije za odbranu i sigurnost Šemsudin Mehmedović.

Dodaje kako se radi o klasičnom spinovanju stanja u BiH i priči da Bošnjaci podržavaju terorizam.

"To je regionalni projekat koji ima podršku i u nekim krugovima u Evropskoj uniji. Kolinda Grabar-Kitarović je očigledno promijenila priču nakon samita NATO-a u Kanadi. A s obzirom na to da dolaze iz istog političkog okrilja ne vjerujem da su stavovi premijera Hrvatske Andreja Plenkovića drugačiji", ističe Mehmedović.

Mehmedović smatra da je u ovoj situaciji državni vrh BiH morao reagirati i odgovoriti Kolindi Grabar-Kitarović na prozivke o tome da je BiH nesigurna i zemlja u kojoj je terorizam velika prijetnja.

Podsjećamo, hrvatska predsjednica je u izjavi za medije na samitu NATO-a u Kanadi nedavno kazala da je najveća sigurnosna prijetnja Hrvatskoj upravo BiH, potencirajući priču o terorizmu.

Nakon toga Kolinda Grabar-Kitarović je jučer izjavila da se iz tzv. Islamske države u BiH vraćaju hiljade boraca.