BiH
47

Mehmed Mujić: Želimo formirati balkansku mrežu romskih nevladinih organizacija

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Inicijativni odbor za formiranje balkanske mreže romskih nevladinih organizacija danas je u Tuzli organizovao prvi radni sastanak na kojem je bilo govora o ciljevima i pravcima daljeg djelovanja.

Jedan od inicijatora za formiranje balkanske mreže romskih nevladinih organizacija je i Mehmed Mujić, vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla, i dokazani borac za romska prava.

"Želimo da Rome u institucijama sistema predstavljaju Romi. Želimo da 2018. godine biramo, ali i da budemo birani. Naravno da je potrebna izmjena Ustava BiH, ali je definitivno jasno da Romi kao najbrojnija nacionalna manjina u BiH zaslužuju drugačiji status, odnosno ravnopravnost", kazao je Muhamed Mujić.

Na prvom radnom sastanku bili su predstavnici romskih udruženja iz Makedonije i Turske. Zaključeno je da se u Balkansku mrežu romskih nevladinih organizacija moraju uključiti sva romska udruženja iz deset država Balkana kako bi se sa preciziranim i jedinstvenim stavovima išlo ka evropskim institucijama.

Naglašeno je kako je iz EU fondova na području Balkana za romska pitanja potrošeno 880 miliona eura, a da su tim novčanim sredstvima upravljale osobe koje nisu romske nacionalnosti.

"U Makedoniji imamo Rome gradonačelnike ili ministre, a u BiH smo još uvijek daleko od toga. Rome zastupaju ljudi koji nisu Romi i to je osnovni problem. Održali smo prvi radni sastanak, a nadam se da će Balkanska mreža romskih nevladinih organizacija vrlo brzo zaživjeti i okupiti sva romska udruženja", kaže Mehmed Mujić.