Sarajevo
0

Međureligijsko vijeće osudilo upad razbojnika u Katedralu

FENA
Foto: Fotoservis
(Foto: Fotoservis)
Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine osudilo je razbojnički upad u Katedralu Srca Isusova u Sarajevu, koji se dogodio u noći između 23. i 24. februara, te izrazilo podršku organima gonjenja i pravosuđu da što prije pronađu i procesuiraju počinioce.

U okviru projekta "Monitoring napada na vjerske objekte u zemlji i druga mjesta od značaja za crkve i vjerske zajednice", članovi Međureligijskog vijeća posjetili su danas mjesto napada zajedno s predstavnicima Grada Sarajeva i Općine Stari Grad, na čijem je području ova katedrala, jedan od nacionalnih spomenika BiH.

Namjera je da zajedničkom osudom i angažmanom predstavnika vjerskih zajednica i crkava, nadležnih organa vlasti te medija bude osigurana bolja zaštita svim vjerskim objektima širom BiH.

Predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu Boris Kožemjakin sugerirao je medijima da napad ne posmatraju senzacionalistički već kao razbojništvo, mada on ne poriče da se slični događaji dešavaju često u područjima u kojima su određene vjerske zajednice, uvjetno rečeno, manjinske.

Napad je osudio i prečasni Ante Meštrović, rektor Katedrale, koji smatra da ovakva nedjela pokazuju odsustvo poštovanja prema svemu što je sveto. On je objasnio da su počinioci obili kasice u objektu, ali se nisu naročito okoristili.

Oštru osudu izrazio je i glavni imam Ferhadija džamije Muris Hadžibaščaušević, a on naglašava da treba sankcionirati počinioce sličnih incidenata i napominje da su tolerancija i suživot na ovom tlu njegovani stoljećima.

Paroh sarajevski Vanja Jovanović naglasio je značaj monitoringa kao pilot projekta, a njegovi će rezultati odaslati sliku cijelom svijetu o napadima na vjerske objekte u našoj zemlji.

Što se tiče predstavnika gradskih i općinskih vlasti, također su zdušno osudili napad i zamjenik sarajevskog gradonačelnika Igor Kamočaji i najavio postavljanje uređaja za videonadzor na vjerskim objektima koji su najčešće meta napada provalnika.