Tuzla
0

Međunarodni kongres Respiratornog udruženja u BiH

FENA
Tuzla
Tuzla
Treći kongres Respiratornog udruženja u Bosni i Hercegovini s međunarodnim učešćem održat će se u Tuzli od 22. do 24. oktobra.

Cilj je ovog kongresa da ponudi suvremene svjetske trendove u respiratornoj medicini i nove pristupe u dijagnostici i liječenju bolesti iz ove oblasti, a organiziraju ga Respiratorno udruženje u Bosni i Hercegovini, Univerzitetski klinički centar Tuzla i Klinika za plućne bolesti.

"Održavanje kongresa u Tuzli veoma značajno jer će doprinijeti razvoju dijagnostike i liječenju oboljenja pluća", kazao je dr. Sead Jamakosmanović.

"Razmjena iskustava i nova znanja koja donose stručnjaci u ovoj oblasti iz različitih centara BiH, regije i šire od neprocjenjive su važnosti za dalji razvoj struke kod nas. Mi možemo reći da se danas više od 90 posto plućnih oboljenja uspješno dijagnosticira i liječi u našoj ustanovi te da će na kongresu svoja sigurno bogata iskustva iznijeti i domaći profesionalci", dodao je Jamakosmanvić.

Kronična opstruktivna plućna bolest, plućni karcinom i torakalna onkologija, upalni procesi plućnog parenhima, bronhoopstrukcija i njeno liječenje, tuberkuloza, profesionalne bolesti i bolesti plućnog intersticija, respiratorna medicina dječjeg uzrasta i torakalna kirurgija tematske su cjeline koje će biti obuhvaćene na Kongresu.

"Rad kongresa odvijat će se kroz plenarna izlaganja, poster sesije i satelitske simpozije", rekla dr. Nada Remetić, predsjednica Organizacijskoga odbora kongresa, podsjetivši da će uz domaće zdravstvene profesionalce teme izlagati eminentni stručnjaci iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Slovenije, Grčke, Italije, Srbije, Hrvatske i SAD-a.

U svakoj tematskoj oblasti očekuju se izlaganja na temu novih dijagnostičkih i terapijskih pristupa kao i najnovijim protokolima koji se koriste u liječenju ovih oboljenja.

Pokrovitelji su kongresa Vlade Federacije BiH i Tuzlanskog kantona te Akademija nauka i umjetnosti BiH.