24. mart
0

Međunarodni dan borbe protiv tuberkuloze

Sarajevo-x.com
Dana 24. marta u svijetu se obilježava Međunarodni dan borbe protiv tuberkuloze. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv tuberkuloze, koordinatorica bh.tima za borbu protiv bolesti najavila je pres - konferenciju u Javnom zavodu za zdravstvo FBiH.

Konferencija se održava zbog potrebe provođenja DOTSA u našoj zemlji, tj. direktno opserviranog kratkog kursa liječenja.

Osnovni cilj ovog kursa je efektno reducirati bolest tuberkuloze u BiH, a kako bi se to postiglo, projekat DOTS podrszumijava četiri cilja koja je kao posebne prioritete identificirao Nacionalni program za tuberkulozu, prenio je FTV.

Tuberkuloza ili sušica (poznata pod skraćenicama TB ili TBC) je zarazna bolest koju izaziva bakterija Mycobacterium tuberculosis.

Najčešće se javlja kao tuberkuloza pluća, ali ponekad zahvaća i središnji nervni sistem (meningitis), krvotok (milijarna TB), limfni sistem, urogenitalni trakt, kosti i zglobove.

Tuberkuloza je jedna od najraširenijih zaraznih bolesti u svijetu i računa se da je njome zaraženo između 2 i 3 milijarde ljudi. Svake godine se zarazi oko 9 milijuna ljudi.

Devedeset posto svih zaraženih ima latentni oblik bolesti bez izraženih simptoma. Od onih koji razviju aktivnu formu bolesti, svake godine od svijetu umire 2 milijuna ljudi, što čini tuberkulozu najsmrtonosnijom zaraznom bolešću iza AIDS-a.Da