Valentin Inzko
0

'Međunarodna zajednica neće tolerisati blokade u BiH'

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je da međunarodna zajednica više neće tolerisati blokade i nedostatak volje među Bošnjacima, Hrvatima i Srbima da se provedu reforme, te dodao da će o eventualnim sankcijama protiv premijera Republike Srpske Milorada Dodika biti, kako je rekao, odlučivano kasnije.

"Međunarodna zajednica više neće dopustiti da je neko vuče za nos. Nama pomaže i to da se susjedi, uključujući i Srbiju, pokazuju kao konstruktivni da podrže suverenitet BiH", istakao je Inzko u intervjuu za njemački list Spiegel

Na konstataciju novinara ovog magazina "da mediji u Sarajevu spekulišu o tome da bi konflikt između Bošnjaka i Srba uskoro mogao dovesti do novog rata", visoki predstavnik je istakao da se takve spekulacije moraju hitno prekinuti jer su mnogi ratovi počeli upravo riječima.

"Riječi ponekad djeluju kao strijele i pogađaju direktno u dušu. Rane iz prethodnog rata, prije 14 godina, još  nisu zaliječene", rekao je Inzko.

Komentarišući mogućnost da  se na predstojećim izborima, najvjerovatnije, srpske i bošnjačke stranke takmiče sa nacionalističkim parolama koje ugrožavaju proces ujedinjena, Inko je rekao da je to, nažalost, tačno i da raste nezadovoljstvo u narodu.  

"Bilo bi dobro kada bi do tada nešto bilo urađeno, nešto kao što je vizna liberalizacija koja bi građanima BiH omogućila da putuju u Evropu. BiH  mora krenuti evropskim putem", istakao je Inzko.

Komentarišući  ocjenu  bivšeg američkog ambasadora Williama Montgomeryja da on u to ne vjeruje i da predviđa raspad BiH, Inzko je rekao da  je to neodgovorno  od jednog tako visokog diplomate.
Inzko je podsjetio da je Montgomery rekao da  bi BiH trebalo da dobije tri entiteta i da na taj način Bošnjaci, Srbi i Hrvati eventualno dobiju pravo da se izdvoje iz jedinstvene države. 

Inzko je ocijenio da visoki predstavnik Evropske unije, kada dođe do transformacije OHR-a u EUSR, više neće imati pravo da smijeni domaće političare  u slučaju neadekvatnog ponašanja, ili da preuzme odlučujući uticaj u zemlji, ali neće ni biti bez mogućnosti da djeluje.  

Na pitanje da li će se visoki predstavnik i dalje zvati Inzko on je rekao da bi se radovao tome.

List podsjeća da  je  međunarodna zajednica dala liderima u BiH malo više od sedam dana da se dogovore o  ustavnim  reformama  i ocjenjuje da je Ustav koji je određen Dejtonskim sporazumom 1995. godine okončao rat, ali da se pokazalo da je skoro nemoguće da  država  funkcioniše kada se zna da administracija ima tri predsjednika, tri parlamenta i stotine ministara.