Ukop civila u Vlasenici
0

Među žrtvama i bivši reprezentativac SFRJ Salaharević

Sarajevo-x.com
Pripreme za kolektivnu dženazu i ukop 34 tijela civilnih žrtava zločina počinjenih u Vlasenici 1992. godine, privode se kraju.

Kako je saopćeno iz Organizacionog odbora grobna mjesta su već pripremljena, nasuti su pristupni putevi, a prema protokolu u petak u 17 sati tijela će iz Tuzle biti ispraćena prema Vlasenici, gdje će u večernjim satima biti proučen Jasin i obavljen tevhid žrtvama.

U svojstvu predsjednika Organizacionog odbora, tuzlanski muftija Husejn ef. Kavazović, pozvao je sve građane Tuzle i susjednih gradova, prijatelje i rodbinu da u petak isprate tijela prema Vlasenici, te da u skladu sa svojim mogućnostima, planiraju prisustvo na dženazi u ovom gradu. Ceremonijal kolektivne dženaze i ukopa planiran je za subotu 25. aprila 2009. godine, sa početkom u 12 sati. Za sve zainteresirane da prisustvuju dženazi bit će obezbijeđeni autobusi koji će od jutra prema Vlasenici voziti iz petnaestak gradova Bosne i Hercegovine.

Iako se pretpostavljalo da će broj identificiranih tijela, pripremljenih za ukop biti u međuvremenu povećan, konačan broj tijela je 34, s tim da su identificirane još tri osobe, čiji će posmrtni ostaci u narednim danima biti ukopani na druga mezarja, u skladu sa željama članova porodica.

Među žrtvama kojima će u subotu biti klanjana dženaza nalazi se i Edin Salaharević, nekadašnji košarkaški reprezentativac bivše Jugoslavije. Njegovom posljednjem ispraćaju prisustvovat će najviši predstavnici košarkaških saveza iz naše i susjednih zemalja, koji će iskoristiti ovu priliku da osude sve zločine protiv civila, koji su se počinili i čine širom svijeta.

Ovim povodom, javno se oglasio i nogometni reprezentativac Vedad Ibišević, rođen u Vlasenici, izrazivši žaljenje što neće i sam biti u svom gradu, iz kojega je protjeran 1992. godine: "Na dženazu u subotu neću moći doći jer se trenutno nalazim u rehabilitacionom centru gdje se oporavljam od povrede, ali će doći neki članovi moje familije, s kojim sam ja u kontaktu. Na dženazi u subotu neće biti niko ukopan od moje familije, ali su ranije neki već ukopani..."

Ibišević je kazao da će tokom ljeta posjetiti svoj rodni grad i povratnike u njemu, kako bi im odao priznanje za istrajnost, hrabrost i strpljenje u očuvanju svoga identiteta i izgradnji međunacionalnog suživota.