Ambasador Željko Janjetović
0

Među stradalima u Moskvi nema državljana BiH

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ambasador BiH u Moskvi Željko Janjetović izjavio je Feni da nema novih informacija o tome da je među poginulim i povrijeđenim u bombaškom napadu u Moskvi bilo državljana BiH.

"Nemamo nikakvih konzularnih informacija vezano za naše ljude koji su se tu mogli naći i cijenimo da ih neće ni biti", potvrdio je ambasador Janjetović.

Kazao je da je Ambasada BiH u Moskvi uspostavila kontakt i s nekim radnicima iz BiH za koje se pretpostavljalo da su se u to vrijeme nalazili na putu za aerodrom Domededovo.

Ambasadi se jutros javio i jedan bh. državljanin koji je sinoć putovao iz Istanbula za Moskvu, ali je srećom, kako navodi Janjetović, njegov avion kasnio, te je izbjegao da se nađe na aerodromu u vrijeme eksplozije.

U ambasadi BiH u Moskvi također prate zvanične informacije relevantnih ruskih ministarstava, koja objavljuju spiskove stradalih u eksploziji.

Među dosad identificiranim žrtvama su dva državljanina Velike Britanije, po jedan iz Njemačke, Ukrajine, Bugarske, Tadžikistana, Uzbekistana i Kirgistana, dok među povrijeđenima ima Britanaca, Francuza, Italijana, Moldavaca, Nijemaca, Uzbekistanaca i jedan putnik iz Srbije.

"Istražni organi rade na identifikaciji žrtava i zasad su nepoznata imena još sedam poginulih", rekao je ambasador Janjetović.

Ističe da se eksplozija desila u holu aerodromske zgrade na mjestu izlaska putnika s letova iz Dizeldorfa, Kaira, Tokija, te da je bombaš samoubica bio među građanima koji su dočekivali putnike.

Prema dosadašnjim zvaničnim informacijama, u bombaškom napadu u Moskvi poginulo je 35, a povrijeđeno više od 100 osoba.