Ambasada u Canberri
0

Među stradalima u Australiji nema državljana BiH

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Među nastradalima u poplavama u Australiji nema državljana BiH, saopštila je Ambasada Bosne i Hercegovine u Canberri.

Ambasada je Ministarstvo vanjskih poslova BiH također izvijestila da poplave postaju sve veće i rezultiraju sve većim brojem žrtava, kako poginulih, tako i povrijeđenih i onih koji se vode kao nestali. Najveći broj osoba je, međutim, pretrpio znatnu materijalnu štetu, a na hiljade ljudi je evakuisano. Poplave, koje su do sada uglavnom pogodile ruralne dijelove države Queensland, sada se približavaju gradu Brisbaneu gdje živi znatan broj državljana BiH.

Ambasada je kontaktirala Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Australije i dobila potvrdu da će ovo ministarstvo po hitnom postupku obavijestiti našu ambasadu ukoliko neko od državljana BiH zatraži konzularnu pomoć i zaštitu ili ukoliko takve osobe budu ugrožene poplavama.

Ambasada je također početkom ove sedmice na svojoj zvaničnoj internet stranici www.bih.org.au postavila poruku, koju zbog vjerovatnoće da naši građani u Australiji (a pogotovo njihove porodice u BiH) redovnije prate druga sredstva informiranja od internet stranice Ambasade, u potpunosti prenosimo:

"Ambasada BiH u Canberri poziva sve građane Bosne i Hercegovine koji trenutno žive u Australiji i koji su afektirani poplavama u ovoj zemlji da se obrate Ambasadi ukoliko im je kao rezultat tih poplava potrebna pomoć ili zaštita. Ambasada će u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima učiniti sve da pomogne našim građanima koji su suočeni sa ovom elementarnom nepogodom. Navedene osobe se o ovim pitanjima Ambasadi mogu obratiti 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici, na broj telefona: 042/535-0802."