Ne putujte tamo
0

Među nastradalima u Libiji nema državljana BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prema dosadašnjim podacima kojima raspolaže Ambasada Bosne i Hercegovine u Tripoliju, među nastradalim tokom sukoba u Velikoj Socijalističkoj Narodnoj Libijskoj Arapskoj Džamahiriji nema državljana Bosne i Hercegovine.

"Državljane BiH molimo da ne putuju u Libiju, a onima koji žive ili trenutno borave u Libiji preporučujemo da izbjegavaju javna okupljanja i da se pridržavaju mjera sigurnosti", navode u saopštenju iz MVP-a.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je aktiviralo tim za krizne situacije koji konstantno prati situaciju u Libiji i poduzima neophodne korake s ciljem zaštite bh. državljana i organiziranja njihove eventualne evakuacije iz Libije. MVP BiH ostvaruje kontakte sa nadležnim institucijama u BiH i Ambasadom BiH u Tripoliju, te Libijskom ambasadom u Sarajevu, kao i ambasadama zemalja koje graniče sa Libijom ili su u istom regionu.

Državljani BiH u Libiji kojima je potrebna pomoć mogu je zatražiti u Ambasadi BiH u Tripoliju na broj telefona: 00 218 21 477 43 27.

Članovi porodica u BiH koji imaju srodnike u Libiji mogu kontaktirati ili Ambasadu BiH u Tripoliju, na gore navedeni broj, ili novouspostavljenu info-liniju u MVP-u BiH u Sarajevu na broj telefona: (033) 281 310.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine će pravovremeno informirati javnost o novim detaljima vezanim za ova dešavanja, istaknuto je.