Na prvoj liniji fronta
280

Medicinska sestra Bediha Palo: Ni u najtežim trenucima se nisam bojala koronavirusa

E. Sk.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Međunarodni dan medicinskih sestara-tehničara pod sloganom "Sestrinstvo - glas koji vodi: sestrinstvom do zdravlja u svijetu" obilježava se danas. Tim povodom, posjetili smo JU Dom zdravlja Novi Grad u Sarajevu, a naš domaćin bila je glavna sestra Bediha Palo.

Ove godine on je poseban iz dva razloga. Jedan od njih je jer se obilježava u godini koju je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila Međunarodnom godinom medicinskih sestara-tehničara i babica, a u kojoj je zbog pandemije COVID-19 značaj medicinskih sestara postao očigledniji nego ikada prije.

Medicinske sestre preuzele su veliki teret u vrijeme pandemije koronavirusa. Njihov zadatak bio je, kako nam kaže sestra Palo, onaj najvažniji, a to je organizacijski dio.

"Veoma je važan zadatak koji smo imali, a to je složiti timove ljekara i sestara i naravno svih službi. U startu smo se dobro organizovali, napravili trijažu kako bismo imali uvid u ulazak pacijenata kojima smo na startu dali maske i rukavice na ulazu", priča nam Palo.

Medicinske sestre-tehničari su najbrojniji zdravstveni radnici koji čine skoro 60 posto radne snage u zdravstvu. U svijetu ih ima blizu 30 miliona, a u BiH oko 20.000. Imaju ključnu ulogu u promociji zdravlja, prevenciji bolesti, pružanju primarne i specijalističke zdravstvene zaštite i palijativne njege. Najbliži su pacijentu, a često su i prvi zdravstveni radnici s kojima pacijenti ostvaruju kontakt.

"Imali smo H timove, uspjeli smo na početku kupiti zaštitna odijela za naše ljekare koji su na prvoj liniji fronta radili s pacijentima. Samim tim smo se uspjeli zaštititi. Jesmo na početku imali malo problema s maskama, sami smo pravili maske, dezinfekciona sredstva, to su bili naši prvi koraci u borbi s pandemijom", govori Palo.

Ipak, smatra kako je najgore iza nas te priznaje da se ni u najtežim trenucima nije bojala koronavirusa.

"Nije me bilo strah, i dalje sam uvjerena da smo ovo pobijedili, jer mi kao narod imamo dobru naviku pranja ruku, odnosno održavanja higijene. Ako pratimo stručnjake, oni predviđaju u velikom procentu drugi val krajem septembra, pa i ako bude, lakše ćemo proći kroz to, jer ćemo biti spremni, imamo zalihe i sad znamo kako se ponašati", smatra Palo.

Na kraju je čestitala i Međunarodni dan medicinskih sestara-tehničara kolegama u Kantonu Sarajevo i šire.

"Sestrinstvo kao profesija je najstarija profesija u zdravstvu. Utemeljiteljica sestrinstva Florence Nightingale je još u to vrijeme promovisala higijenu zdravstva koja je itekako pomogla da prebrodimo COVID 19", zaključila je Palo.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Tim povodom na LED ekranima tržnih centara i reklamnih panoa u Banjoj Luci Bijeljini, Brčkom, Tuzli, Mostaru, Doboju, Zenici, Posušju, Istočnom Sarajevu i Sarajevu te videoprojekcijama na fasadi sarajevske Opće bolnice i banjalučkog Banskog dvora danas će biti prikazana poruka "Jednom kad sve ovo prođe, pamtit ćemo da ste bili tu za nas".