BiH
6

McGuffie: Sloboda izražavanja pokazuje koliko je zemlja spremna za EU

FENA
Andy McGuffie (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Andy McGuffie (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Delegacija Evropske unije u BiH osudila je nedavne napade na novinare u BiH i pozvala je agencije za provođenje zakona da što prije identificiraju počinioce.

"Nedavni napadi na novinare, podmetanje požara ispred redakcije Slobodne Bosne u Sarajevu i uvredljiv grafit protiv novinara BHT-a Nermina Bise u Mostaru, predstavljaju pravi razlog za zabrinutost. Novinari u BiH moraju imati mogućnost za siguran rad. Snažno osuđujemo sve napade na novinare i medijske kuće i pozivamo agencije za provođenje zakona da što prije identifikuju počinioce", saopćio je ovim povodom glasnogovornik Delegacije EU/Ureda specijalnog predstavnika EU Andy McGuffie.

McGuffie dalje navodi da, kao što je izjavilo Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, bez slobodnih medija nema slobodnog društva niti slobodnog života za građane Bosne i Hercegovine.

"Sloboda izražavanja je ključni indikator spremnosti neke zemlje da postane član Evropske unije. Osiguravanje slobode izražavanja i slobode medija jedan je od glavnih izazova sa kojima se suočavaju zemlje u procesu proširenja EU. Unija pojačava napore na tom polju, naročito nakon konferencije Speak Up održane ove godine, te pažljivo pratimo stanje u medijskom sektoru u Bosni i Hercegovini", poručio je McGuffie.