377 generacija
0

Maturanti Karađoz-begove medrese defileom kroz Mostar obilježili kraj obrazovanja

G. Š.
Maturanti 377. generacije Karađoz-begove medrese u Mostaru danas su u sklopu manifestacije "Dani Karađoz-begove medrese" defileom kroz ulice najvećeg grada u Hercegovini obilježili kraj uspješnog obrazovanja u jednoj od najstarijih ustanova u Hercegovini.

Maturanti su defileom na mostarskim ulicama plijenili pažnju, krećući se od Lučkog mosta do Starog mosta gdje je upriličeno tradicionalno fotografiranje za čuvanje uspomena na taj dan.

Od UNESCO-ovog nadaleko poznatog mostarskog spomenika su nastavili slavljenički defile kroz Kujundžiluk, pa Fejićevom ulicom do Musale gdje je ovaj dio svečanog programa završen.

Tokom svečanog mimohoda mostarskim ulicama uz tradicionalno fotografiranje nije izostalo ni snimanje videozapisa za čuvanje sjećanja jednog od najljepših razdoblja zajedništva generacije koja je iznjedrila 58 maturanta.

Direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru Aid Tulek za naš portal kaže kako je održavanje ove manifestacije od izuzetnog značaja jer obuhvata sve segmente četverogodišnjeg obrazovanja njihovih učenika i predstavlja krunu njihovog rada na kraju tog obrazovnog puta.

Ističe kako su njihovi učenici spremni za odlazak na najprestižnije univerzitete širom svijeta, što je više nego dovoljan razloga da se o proslavi svečanom manifestacijom koja je u najvećem gradu na Neretvi postala tradicija.

Centralna svečanost ispraćaja 377. generacije maturanata Karađoz-begove medrese održat će se sutra, 29. maja u Narodnom pozorištu Mostar, sa početkom u 14 sati.

Uz krunisanje maturana zasluženo stečenim diplomama, tada će se na svečanoj akademiji okupiti njihovi prijatelje i porodice, predstavnici vjerskog, obrazovnog, javnog i kulturnog života Mostara i Islamske zajednice i Bosne i Hercegovine.

Karađoz-begova medresa neprestano je radila do 1918. godine, a nakon pauze od 77 godina je ponovo počela s radom okončanjem posljednjeg rata u BiH 1995. godine.

Medresa koju Bošnjaci u Hercegovini zovu tvrđava znanja ove godine ispraća 377. generaciju učenika od samog osnivanja, a 24 od reaktiviranja.