Na kraju školovanja
852

Maturanti Behram-begove medrese prošetali Tuzlom, građani pozdravljali svečani defile

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Maturanti Behram-begove medrese prošetali su danas ulicama Tuzle, a građani su svečani defile pozdravljali aplauzom. Na ovakav način još jedna generacija završila je svoje srednjoškolsko obrazovanje.

Maturanti 347. generacije Behram-begove medrese danas su svečanom šetnjom ulicama Tuzle formalno zatvorili jednu izuzetno važnu stranicu svoga života. Ovogodišnja generacija broji 116 učenika, odnosno 58 učenika i isto toliko učenica.

Brilijantna generacija svečani defile je počela ispred ustanove u kojoj su proveli prelijepe četiri godine, a nakon toga su se zaputli gradskim ulicama.

Na Trgu slobode u Tuzli svečani defile građani su pozdravili aplauzom, a maturanti su se zatim uputili prema Kapiji u centru grada, gdje su polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odali počast nevino ubijenoj mladosti 25. maja 1995. godine.

Maturantice obučene u prelijepe svečane haljine, a maturanti u odijelima, na kraju su se zaputili prema portalu stare medrese na Skveru, gdje su završili svoju šetnju.

Inače, Behram-begova medresa jedina je obrazovna ustanova u Tuzli koja na ovakav način ispraća generaciju učenika. Najstarija je obrazovna ustanova na prostor sjeveroistočne Bosne i Hercegovine, a uvijek je imala veoma važnu ulogu u odgojno-obrazovnom procesu, koji prati i razvoj ličnosti učenika u skladu s islamskim odgojem.

U subotu, 27. maja također će biti održana i svečana maturska akademija, s početkom u 14 sati u Koncertno dvorani Bosanskog kulturnog centra u Tuzli.