BiH
0

Mašović: Apelujem na tužioce za bolju saradnju sa Institutom za nestale osobe BiH

FENA
"Institut za nestale osobe BiH raspolaže određenom vrstom dokaza o tome da su na području općine Bosanska Krupa počinjeni ratni zločini, posebno tokom 1992. godine", istaknuo je član Kolegija direktora Instituta za nestale BiH Amor Mašović.

On je podcrtao da je zapravo jedna od najstrašnijih masovnih grobnica u BiH - jama "Lisac" upravo locirana na području te općine. U njoj je pronađeno više od 50 posmrtnih ostataka logoraša zloglasnih konclogora iz Prijedora, uključujući i Sadetu Medunjanin i druge žene koje su prethodno u logorima seksualno zlostavljane.

Riječ je o zloglasnoj jami dubine od oko 50 metara koju je zajedno s tadašnjom Federalnom komisijom za nestale osobe obrađivao Haški tribiunal.

"Upućujem apel tužiocima koji rade na predmetima ratnih zločina da obavezno prilikom sačinjavanja optužnica, pa i kasnije tokom vođenja procesa i iznošenja dokaza, trebaju ostvariti bolju saradnju s Institutom za nestale osobe BiH koji im može pružiti kvalitetne dokaze kako bi te optužnice na kraju i bile odbranjene pred sudskim vijećima pred kojima se vode postupci", naglasio je Mašović.

On nije siguran da li je u predmetu Kličković-Drljača Tužilaštvo BiH koristilo dokaze do kojih je došla bivša državna Komisija za traženje nestalih, potom Federalna komisija, a zatim Institut.

"U svakom slučaju mislim da su to vrlo vjerodostojni dokazi koji mogu pomoći tužiocima da optužnice koje zastupaju na kraju budu krunisane osuđujućim presudama", zaključio je Amor Mašović.

Gojko Kličković, predsjednik ratnog Predsjedništva srpske općine Bosanska Krupa, i Mladen Drljača, bivši predsjednik Vijeća Privremenog vojnog suda u Jasenici, oslobođeni su optužbi za zločine protiv čovječnosti na području općine Bosanska Krupa 1992. godine.

Oslobađajuću presudu u ovom predmetu jučer je u obnovljenom suđenju izreklo Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH, uz obrazloženje da Tužilaštvo nije ponudilo dovoljno dokaza da bi se utvrdila odgovornost Kličkovića i Drljače u pogledu sudjelovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu radi progona nesrpskog stanovništva.