BiH
0

Mašić razgovarao s potpredsjednikom kompanije Microsoft

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić učestvovao je s kolegama iz regije i EU u radu konferencije posvećene razmatranju aspekata rada elektronskih vlada koja se u organizaciji Vlade Republike Slovenije, Centra za razvoj e -vlada, GFS Instituta i Microsofta održava na Bledu, u Republici Sloveniji.

Na međunarodnoj konferenciji čiji je cilj identifikovati regionalne potrebe za razvoj informatičkog društva, Mašić je održao i izlaganje o temi izazova za eGovernance lidere.

Na Bledu Mašić se sastao s potpredsjednikom kompanije Microsoft za područje Evrope, Bliskog istoka i Afrike Nielsom Soelbergom.

Razmatrane su mogućnosti za unapređenje saradnje, a što je ujedno i predmet sporazuma koji Federelano ministarstvo obrazovanja i nauke planira zaključiti s kompanijom Microsoft.

Cilj sporazuma je uvođenje inovativnog pristupa u proces obrazovanja, uključujući obuku nastavnog osoblja za primjenu informacionih tehnologija.

Učešće na konferenciji Mašić je iskoristio i za više bilateralnih susreta tokom kojih su razmatrane mogućnosti za unapređenje obrazovnog sistema u BiH te integraciju u evropski obrazovni prostor.

Tokom sastanaka zaključeno je da evropska budućnost BiH nema i ne može imati alternativu.

Na putu integriranja u EU, za BiH je posebno važno da izgradi kvalitetan i konkuretan obrazovni sistem te eliminiše svaku vrstu diskriminacije u obrazovanju na bilo kojem nivou, saopćeno je iz Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH.