BiH
0

Ministar Mašić na konferenciji ministara Evropske unije

FENA
Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić učestvovao je na dvodnevnoj Konferenciji ministara obrazovanja i nauke Evropske unije 1. i 2. februara u Kopenhagenu.

Konferencija, čiji je domaćin bila Danska kao zemlja koja trenutno predsjedava Evropskom unijom u prvom planu je imala razmatranje značaja i uloge obrazovanja i nauke u savladavanju globalnih društvenih izazova, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Zaključci i diskusije vođene tokom ove konferencije daju i određene smjernice Evropskoj uniji kada je riječ o pripremi srednjoročnog budžetskog okvira za period 2014.-2020. godina.

Među ministrima postoji konsenzus koji se odnosi na potrebu osiguranja dodatnih finansijskih sredstva za razvoj obrazovanja i nauke.

"Mi moramo iskoristiti tzv. ''odliv mozgova'' koji smo imali u proteklim godinama za budući ''priliv mozgova'' i tako doći ne samo do prijeko potrebnih investicija već i do novih ideja kroz kreativnost i uspješnost naših ljudi dokazanu i višestruko verifikovanu diljem svijeta. Susret s našim studentima u Danskoj je to i potvrdio. Bilateralno rješavanje pitanja obrazovanja i nauke između BiH i Danske, kao i mnogih drugih zemalja, može doprinijeti ovom cilju. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u vremenu koje je pred nama aktivno će raditi na rješavanju ovih pitanja, ali i okupljanju naših studenata i eksperata iz inostranstva, te njihovom umrežavanju i povezivanju s domovinom, jer to je naš opći interes", rekao je ministar Mašić.

U toku bilateralnih susreta s kolegama ministrima iz regiona, ali i cijele Evrope, Mašić je posebno ukazao na još postojeći problem segregacije i diskriminacije u obrazovnom sistemu BiH, što je naišlo na žestoku osudu politike koja tu praksu u našoj zemlji podržava.

Kolege su dale punu podršku ministru Mašiću za aktivnosti koje planira poduzeti, a koje će voditi konačnom rješenju ovih problema, a posebno eliminaciji fenomena ''dvije škole pod jednim krovom'', što i jeste jedan od prioriteta u radu Ministarstva obrazovanja i nauke, kao i Koordinacije ministara obrazovanja i nauke Federacije BiH.