BiH
14

Mašić: Očekujem da prevlada razum za program Erasmus+

FENA
Damir Mašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Mašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Stopiranje učešća BiH u Programu Evropske unije Erasmus+ namijenjenog razmjeni u oblasti visokog obrazovanja predstavlja blokadu veoma značajnog programa za sve nas, rekao je federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.

On je, komentirajući odbijanje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske da učestvuje u programu Erasmus+, naglasio da zvaničnog obrazloženja za takav potez nema, čime je cijeloj BiH onemogućeno da bude dio ovog programa.

"Radi se o 14 milijardi eura za period od 2014. do 2020. godine za ovu namjenu. Postavlja se pitanje zbog čega njima nije u interesu da ni studenti i akademska zajednica s područja RS ne učestvuju u ovako značajnom programu. Očekujem da će kod njih prevladati razum u odnosu na politikantske igre, te da će promijeniti odluku", naglasio je Mašić.

On podvlači da taj program daje priliku hiljadama mladih ne samo da usavrše jezik, već obave studentsku razmjenu, stažiranje i praksu, kao i da se posljedice takve odluke odnose i na nastavni kadar te administrativno osoblje.

Prorektorica za međunarodnu saradnju Sveučilišta u Mostaru Izabela Dankić ističe da se posljedice ovakve odluke ne odražavaju samo na činjenicu da studenti i akademsko osoblje neće moći ići van, već i na bh akademsku zajednicu koja neće moći biti domaćin različitih gostovanja.

"Ne možete ni zamisliti kakav je uspjeh da vam dođe neki uspješni profesor sa strane i drži mjesec dana predavanje iz bilo kojeg predmeta", istaknula je ona.

Rektor Univerziteta u Sarajevu i predsjednik Rektorske konferencije Muharem Avdispahić ocjenjuje da je takvim potezom Ministarstva prosvjete i kulture RS program Erasmus+ doveden u pitanje.

"Iskazujem podršku ministru Mašiću da kao federalni ministar učini sve što je moguće da, u interesu svih studenata BiH i istraživača, dođe do promjene takve odluke i da se proces deblokira, jer akademska zajednica je onaj agens koji predvodi evropeizaciju i demokratizaciju našeg društva", podvukao je on.