BiH
194

INTERVJU / Martin Raguž za Klix.ba: U suverenoj državi nema i ne može biti drugih država i državica

Klix.ba
Martin Raguž
Martin Raguž
Martin Raguž, kandidat HDZ-a 1990 za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, u intervjuu za Klix.ba govori o svojoj kandidaturi, šansama za ulazak u Predsjedništvo, kampanji koju je vodio proteklih sedmica, očekivanjima...

Nakon gotovo trideset dana predizborne kampanje Vi se ističete kao kandidat koji je vodio fer kampanju i kao favorit za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Da li ste zadovoljni?

Politička scena u Bosni i Hercegovini je mjesto sukoba i isključivosti, a ja želim da živim na mjestu susreta i dijaloga. Nisam reagirao na kampanje političkih konkurenata ni kada sam imao povod i pravo na to, bilo mi je važnije da moje ideje i moj program dopru do svih. Imam šta da kažem i iskoristio sam svaku priliku da se obratim biračima. Želio sam im omogućiti izbor, da biraju ljude i programe koji će im donijeti bolji život i bolju Bosnu i Hercegovinu od ove današnje. Mogućnost izbora je konačno tu, a glasači trebaju odlučiti. Sretan sam da je tako.

Osim velike podrške glasača iz reda hrvatskog naroda imate i podršku ostalih glasača. Kako ćete se, u slučaju pobjede, nositi sa izazovima?

Pobjeda na izborima će biti kompleksna zadaća i velika odgovornost prema biračima, a izazovi će biti brojni. Za budućnost Bosne i Hercegovine je neophodan unutarnji dogovor i to je naš najveći izazov. Vrlo sam ponosan što osim podrške vlastitog naroda imam podršku i drugih naroda i građana naše zemlje. Smatram da je idealan član Predsjedništva onaj koji ima podršku vlastitog naroda ali i drugih naroda i građana. Samo onaj ko je dovoljno dobar svima može biti dovoljno dobar i vlastitom narodu.

Tokom kampanje ste obišli i krajeve u kojima Hrvati više ne žive u onom broju u kojem su živjeli prije rata. Kakve su njihove reakcije na Vaš program?

Hrvati u tim mjestima su željni promjena. Osjećaju se prevarenima i zaboravljenima. Često spominjem kako su se dosadašnje politike sa nevjerojatnom i neprihvatljivom lakoćom odricale ne samo dijelova hrvatskog naroda, nego i određenih dijelova Bosne i Hercegovine na kojima su Hrvati gradili i obogaćivali ovu zemlju stoljećima. Vrijeme je da se podvuče crta i da se završi sa politikom odricanja od bilo kojeg Hrvata i bilo kojeg dijela Bosne i Hercegovine. Za mene, kao Hrvata, cilj je da svaki Hrvat kao i svaki drugi građanin ima sva prava na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. I da Hrvati aktivno učestvuju u izgradnji naše zemlje kao što je to stoljećima bio slučaj.

Opće je mišljenje da ste se u TV duelima izdvojili kao kandidat koji je govorio isključivo o ovlastima koje Predsjedništvo ima i o svom programu, a niste koristili popularne teme izvan ovlasti Predsjedništva kako biste ubirali jeftine poene. Šta je za vas osnovna zadaća Predsjedništva?

Osnovna zadaća Predsjedništva je očuvanje suvereniteta. Preambula Ustava posve eksplicitno kaže – Bosna i Hercegovina je politički neovisna, međunarodno priznata, i suverena država. U suverenoj državi nema i ne može biti drugih država i državica. Priča o otcjepljenju i stvaranju novih država na teritoriji Bosne i Hercegovine je uglavnom korištena kao sredstvo za postizanje dnevnopolitičkih ciljeva, a u nedostatku ekonomskih rješenja koja bi doprinijela boljitku naše zemlje. Vrijeme je dokazalo ispraznost takve neodgovorne politike koja nijednom narodu u Bosni i Hercegovini nije donijela i neće donijeti ništa dobro.

Kako Predsjedništvo i Vi kao njegov budući član možete doprinijeti napretku Bosne i Hercegovine?

Možemo otvoriti Bosnu i Hercegovinu za sve prijatelje i graditi put prema Evropi. Predsjedništvo ima obvezu da kreira pozitivne političke i sigurnosne prilike kao elementarni preduvjet za strane investicije. Predsjedništvo igra važnu ulogu u dva segmenta svojih ovlasti. Na polju vanjske politike i unutarnje sigurnosti. Najveći napredak ćemo ostvariti članstvom u NATO-u i tako postići veoma brz i značajan napredak naše zemlje na planu sigurnosti. Drugi cilj je članstvo u EU, a to opredjeljenje uključuje usklađivanje Ustava sa standardima EU i usvajanja čitavog niza zakona i propisa. Uključujući i evropske vrijednosti koje mi već baštinimo, povijesno i kulturno. Između ostalog, obvezni smo poštovati odluke Suda za ljudska prava u Strazburu.

Kakva je ekonomska budućnost Bosne i Hercegovine?

Preduvjet za gospodarski razvoj Bosne i Hercegovine je politička stabilnost koja je nužna za ozbiljna strana ulaganja u našu zemlju. Ulazak u EU i NATO su temelj političke stabilnost naše zemlje. Birači imaju snagu i mogućnost da izaberu one koji su spremni da preuzmu odgovornost. Predstavili smo ekonomsku strategiju koju su napisali vodeći stručnjaci u našoj zemlji koji nisu stranački opredijeljeni. Temelj te strategije je pokretanje resursa koje naša zemlja ima, pokretanje i razvoj projekata iz oblasti energetike, prerađivačke industrije, poljoprivrede, turizma, iskorištavanje ljudskih potencijala kojima je ova zemlja bogata i koji kada se nađu u uređenom sustavu pokazuju svoje istinske vrijednosti. Vrijeme je da odvojimo rad od nerada, da znanje bude u funkciji razvoja a ne nepotizma. Za sve naše ljude, a ne za privilegije.

Vaša poruka biračima?

Izađite na izbore i dajte svoj glas u skladu sa svojom savješću, a imajući na umu budućnost Bosne i Hercegovine. Ostavimo prošlost neka se njome bave tužilaštva i sudovi, prepustimo povijest povjesničarima. Spreman sam preuzeti obvezu da se odgovorno bavim sadašnjošću kako bismo osigurali bolju budućnost ne samo za današnje već i za generacije koje dolaze. Oni koji ne izađu na izbore prepuštaju drugima da odlučuju u njihovo ime. U ovom vremenu apatije u kojem je teško pronaći nadu, treba znati da je svaki glas važan i da se svaki glas računa. Dajući svoj glas ljudima u koje imate povjerenje, možete pomoći da naša zemlja bude dobra za sve. Glas za Martina Raguža je glas za budućnost Bosne i Hercegovine.