BiH
8

Martin Raguž: Bh. političari su se na izvjestan način "odnarodili"

FENA
Delegacija HDZ-a 1990 predvođena predsjednikom stranke Martinom Ragužem nalazi se u cjelodnevnom posjetu Livanjskom kantonu.

Nakon polaganja vijenaca na spomen obilježju u Glamoču, uslijedila je tribina na kojoj su predstavljeni program i kandidati HDZ-a 1990. U dupke ispunjenoj konferencijskoj dvorani hotela Split, mnogobrojni žitelji Glamoča imali su priliku čuti program HDZ-a 1990 i razgovarati sa kandidatima.

Prisutnima se obratio Nediljko Rimac, nositelj liste za Kantonalnu skupštinu LK-a, koji je ukazao na lošu privrednu, finansijsku kao i svaku drugu situaciju u kantonu.

"Kada sam preuzeo poziciju premijera Kantona, dug je iznosio 28 miliona KM. Predanim, poštenim i transparentnim radom sam vratio Kanton iz finansijskog deficita“, kazao je Rimac naglasivši kako je, bez ikakvih valjanih razloga, njegova vlada smijenjena, a HDZ BiH, neprincipijelno koalirajući sa strankama platforme, izglasao novu vladu koja je opet kanton uvukla u nova dugovanja.

Prisutnima je se obratio i Boro Krišto, nositelj liste za Parlament Federacije BiH, kazavši:

"Politiku smatram poštenim i časnim zanimanjem, ali smatram da ovo što gledamo u Bosni i Hercegovini nije politika, niti su oni koji vode ovu državu političari u pravom smislu riječi. Razlog i motiv mog uključivanja u politiku je želja i htijenje da se stvari konačno pokrenu sa 'mrtve tačke' jer je očigledno da Bosna i Hercegovina kao i njeni građani mogu i zaslužuju bolje. Ne smatram da moj doprinos može biti ogroman, ali sam uvjeren da može biti dovoljan kako bi građani BiH živjeli bar koliko-toliko bolje nego sada žive”.

Raguž je naglasio da su se političari na izvjestan način "odnarodili", odnosno da politika nije u funkciji rješavanja najvažnijih pitanja za običnog čovjeka, građanina ove zemlje.

"Prema meni, ta vrsta ozdravljenja treba krenuti od povratka običnom čovjeku, shvaćanja težine stanja u kojem se čovjek nalazi u ovoj zemlji, pogotovo zarobljenost ovakvom unutarnjom strukturom i političkim odnosima”, poručio je Martin Raguž.

Nakon predstavljanja programa, uslijedila su pitanja građana Glamoča, koja se ponajprije odnose na loš položaj Glamoča u kantonu a koja su iz oblasti školstva, zdravstva kao i drugih životnih pitanja.

Dužnosnici HDZ-a 1990 izrazili su saosjećanje zbog poteškoća s kojima se susreću žitelji Glamoča, te su obećali kako će HDZ 1990 poduzeti potrebne aktivnosti kako bi se riješili dotični problemi, saopćeno je iz ove stranke.