Nakon filma "Nevinost muslimana"
0

Marković: Centrima moći je potrebna mržnja i nepovjerenje

FENA
Ivo Marković
Ivo Marković
"Nekim 'otuđenim' centrima moći potrebna je mržnja i nepovjerenje da postignu svoje ciljeve i održe svoju moć. Nije pametno ni odgovorno podržavati takve centre jer bi mogli i kod nas ponovno izbiti na društvenu scenu“, naglašava Ivo Marković direktor Interreligijske službe "Oči u oči“ u svom obraćanju javnosti povodom filma "Nevinost muslimana".

Naglašava da su „zapadni mediji mahom zatrpani izvještajima kako islamski svijet gori protu-zapadnom mržnjom zbog islamofobskog filma "Nevinost muslimana", slike hordi nasilnih demonstranata utjeruju strah u kosti“.

A koliko je to baš tako, može se vidjeti iz sljedećih činjenica koje je Marković obrazložio, te u kojima pored ostalog kaže da u islamističkim protestima sudjeluje 0,001 do najviše 0,007 posto od 1,5 milijarde muslimana u svijetu, tek neznatni dio onih koji su marširali u Arapskom proljeću.

Druga činjenica je, kako su velika većina tih demonstracija bile mirne. Sva remećenja stranih ambasada mahom su organizirali selefisti, radikalni islamisti.

Treće, najviši zvaničnici Libije i SAD slažu se da je ubojstvo SAD ambasadora planirano ranije da koincidira s 9.septembrom, rušenjem njujorških blizanaca, dakle nije povezano s filmom.

Po Markoviću, četvrta činjenica je ta da, osim napada radikalnih islamskih grupa u Libiji i Afganistanu, do 20. septembra demonstranti nisu ubili nijednog čovjeka, nego je 20-ak demonstranata pobila policija.

Peta činjenica je da je svaki imalo važniji predstavnik islamskog ili zapadnog svijeta osudio i film i nasilje koje bi se moglo počiniti u reakciji na taj film.

Kao šestu činjenicu on navodi da je Papa posjetio Libanon u trenutku najveće napetosti i vođe Hezbollaha su prisustvovale na njegovoj propovijedi i suzdržali se od bilo kakva protesta zbog filma, te pozvali na međureligijsku toleranciju.

Na kraju, kao sedmu činjenicu Marković navodi da su ljudi, nakon napada u Bengaziju, masovno izišli na ulice u Beganziju i Tripoliju protestirajući i ispričavajući se zbog nasilja te pokazujući da ono nije počinjeno u njihovo ime ni uime njihove religije, što se može vidjeti i na web siteu.

"Na loši i glupi film 'Nevinost Muslimana' arapske titlove stavio je i 8. septembra počeo promociju filma u islamskom svijetu egipatski selefist Sheikh Khaled Abdulah i brojni muslimani nisu reagirali na tu glupost, ali su selefisti, izravno financirani iz Saudijske Arabije, potpaljivali agresivne proteste jer im idu u prilog“, kaže Marković.

Dodaje kako selefisti rade isto što i zapadni desničari stvarajući strastvenu mržnju i odvlačeći javno mnijenje udesno kako bi demonizirali ideološke protivnike.

Naglašava, i dok su naši mediji zatrpani "sukobom" civilizacija, previđaju se hiljade demonstranata u Moskvi protiv Putina, ili u Španiji i Portugalu zbog mjera štednje i za neovisnost Katalonije“.

"Dakle nekim 'otuđenim' centrima moći potrebna je mržnja i nepovjerenje da postignu svoje ciljeve i održe svoju moć. Nije pametno ni odgovorno podržavati takve centre jer bi mogli i kod nas ponovno izbiti na društvenu scenu“, zaključio je Marković u svom komentaru.