Reakcije na zahtjeve HNS-a
0

Marko Pavić: "DNS je protivnik znatnijih promjena Ustava"

SRNA
Demokratski narodni savez (DNS) nema ništa protiv toga da se zahtjevi Hrvatskog narodnog sabora (HNS) za federalnom jedinicom sa hrvatskom većinom dogovore unutar Federacije BiH (FBiH), jer je to stvar Vašingtonskog sporazuma i ne zadire u osnovne principe Dejtona i Ustava BiH, izjavio je Srni predsjednik DNS-a Marko Pavić.

Pavić je napomenuo da je DNS protivnik znatnijih promjena Ustava BiH, koji je dovoljan okvir za sve što je potrebno građanima BiH.

"Svaka prekompozicija ustavnog uređenja BiH nosi velike opasnosti i DNS ne može prihvatiti tako drastične promjene Ustava", naglasio je Pavić.

On je istakao da DNS striktno poštuje Dejtonski mirovni sporazum i da će sve aktivnosti stranke biti na dosljednom sprovođenju tog sporazuma.

Pavić je ocijenio da je kriza u FBiH posljedica toga što neki traže da dobiju ono što im ustavom nije dodijeljeno.

"Problemi koji su nastali na nivou BiH proizvod su nesuglasica u FBiH i zato i ovo pitanje, koje HNS otvara kao problem u Federaciji, tamo treba da bude riješeno", istakao je Pavić.

Hrvatski narodni sabor (HNS) danas je u Mostaru usvojio Rezoluciju u kojoj se, između ostalog, navodi da "detaljna reforma Ustava BiH, koja će obezbijediti institucionalnu ravnopravnost i novu administrativno-teritorijalnu organizaciju i uključivati federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom može garantovati istinsku ravnopravnost hrvatskog naroda".