Sjećanje na masakr
0

Markale su rana koju vrijeme ne može izliječiti

Sarajevo-x.com
U povodu Dana sjećanja na sve stradale građane Sarajeva u periodu 1992-1995. godine, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić položio je vijenac na pijaci Markale u Sarajevu. Pored njega danas su na spomen-obilježju počast nevinim žrtvama stravičnog zločina koji se na tom mjestu desio prije 16 godina odale i brojne delegacije državnog, federalnog, kantonalnog, gradskog i općinskih nivoa.

Na današnji dan 1994. godine od ispaljenog minobacačkog projektila poginulo je 67 Sarajlija, dok ih je 142 teže i lakše ranjeno.

Odavanjem počasti žrtvama ovog zločina, danas je ujedno obilježen i Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva od 1992. do 1995.

Osim porodica poginulih Sarajlija, cvijeće i vijence na spomen-obilježje položili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva Haris Silajdžić, izaslanik potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe, Mirza Sulejmanović i delegacija Vlade FBiH.

Cvijeće su položile i delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, sarajevskih općina, civilnih žrtava rata Sarajevo te Udruženja roditelja poginule djece Sarajeva.

Predsjedavajući državnog predsjedništva Željko Komšić kazao je u izjavi novinarima da je, bez obzira na vrijeme koje je prošlo, nemoguće izbrisati iz pamćenja slike ovog stravičnog događaja.

"Vrijeme ipak ne može izliječiti sve rane, a jedan od njih je i ova", kaže predsjedavajući Komšić.

Rekao je da će slike ovog strašnog događaja do kraja života pamtiti, ističući da kao pojedinac ne može zaboraviti, a da zločincima odgovornim za ovo djelo nije spreman oprostiti.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić naglašava da se zločin na Markalama još negira, ocjenjujući da se na tome ne mogu graditi "nikakvi odnosi i nikakva budućnost".

"Ovaj zločin, kao i svi ostali, kao i genocid, mora se priznati i izviniti ljudima. Tako se čisti ova rana koju svi osjećamo", poručuje Silajdžić.

Počasti stradalim Sarajlijama na pijaci Markale odali su prisustvom i drugi predstavnici iz poličkog i javnog života Sarajeva i BiH te građani Sarajeva.

Za stradanje velikog broja civila na tržnici Markale, u Haškom tribunalu osuđena je samo jedna osoba.

Tribunal je u novembru 2006. osudio Stanislava Galića, nekadašnjeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, na doživotni zatvor zbog zločina počinjenih tokom opsade Sarajeva, između ostalog, i za masakr na Markalama.