Politička preslagivanja
85

Marjanović: Moguće da SBiH više ne bude dio Vlade KS, ZNG je spreman biti vlast

B. R.
Damir Marjanović, zastupnik ZNG-a u Skupštini KS (Screenshot: TVSA)
Damir Marjanović, zastupnik ZNG-a u Skupštini KS (Screenshot: TVSA)
Zastupnik Za nove generacije (ZNG) u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Marjanović smatra da je moguća rekonstrukcija kantonalne vlade kojom će se učiniti da SBiH više ne bude dio vlade. Naglasio je da bi ZNG mogao biti dio kantonalne izvršne vlasti.

Poručio je da se izostanak SBiH-a u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine treba odraziti i na kantonalnu vladu.

"Priča o Vladi FBiH i priča o Vladi KS bile su povezane. Bilo bi mi nelogično i neobično da ovo što se desilo na entitetskom nivou da se ne odrazi na kantonalni nivo. Kako će se to desiti - da li će SBiH napustiti Vladu KS ili će Trojka na neki način pokušati nastaviti bez SBiH-a je pitanje modaliteta. No, hoće se odraziti i treba, jer mislim da se propustilo mnogo vremena", izjavio je Marjanović jučer za TVSA.

Prema njegovim riječima, dešavanja na nivou FBiH su dosta usporila dešavanja na nivou Kantona Sarajevo, jer se u tom vremenu moglo rješavati ono što se tiče životnih pitanja građana Kantona Sarajevo. Konstatovao je da bi kantonalna vlada mogla intenzivnije raditi.

Vjeruje da će biti promjena u Vladi Kantona Sarajevo te da postoji mogućnost da Trojka (NiP, SDP i NS) zaključe da im SBiH nije potreban. Upitan da li je ZNG spreman biti dio kantonalne vlasti, Marjanović je odgovorio da žele djelovati kroz vlast, ali ne pod svaku cijenu.

"Ako nas neko pozove za formiranje vlade, napravit ćemo analizu koliko se uklapamo i na kojim pozicijama možemo ponuditi ljude. Nećemo se gurati u vlast", dodaje.

Istakao je da ZNG još nije dobio poziv za učešće u Vladi KS te je napomenuo da su im partneri iz Osmorke ranije kazali da nisu potrebni na kantonalnom i entitetskom nivou.