BiH
25

INTERVJU / Marinko Čavara: Vrijeme je da zakonitost i ustavnost vratimo u ponašanje izvršne vlasti u FBiH

Razgovarala: Emza Fazlić
Marinko Čavara (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Marinko Čavara (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Pred vlastima u Federaciji BiH mnogo je posla. Prioritet je svakako poboljšanje socio-ekonomske situacije u ovom dijelu države, ali i uvođenje reda i poštivanja zakona i Ustava. Tek našim adekvatnim djelovanjem danas, možemo očekivati pozitivne rezultate sutra", kazao je Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH u intervjuu za Klix.ba.
Marinko Čavara (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Marinko Čavara (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Nakon previranja u vezi s formiranjem Vlade FBiH koja je imenovana u posljednji čas, te je isto tako u posljednjem trenutku usvojen i budžet za 2015. godinu, da li ste zadovoljni ministrima koji čine Vladu FBiH i šta očekujete od nje?

Bilo je mnogo previranja koja su uzrokovana složenim ustrojem zemlje i složenim odnosima naroda, stranaka, grupacija, te složenim sistemom formiranja vlasti. Naravno da je sve to frustriralo građane, ali puno više one koji učestvuju u tome pa tako ispada da se bavimo stvarima koje nemaju za posljedicu poboljšanje stanja u FBiH, nego imamo osjećaj da se stalno vrtimo u krug. Novim članovima Vlade trebat će određeno vrijeme da se naviknu na svoje funkcije i na zajednički rad i donošenje odluka. Mnogo toga treba da počiva na međusobnom povjerenju i razumijevanju problema. Imamo sve ono što je potrebno da sutra imamo i dobra rješenja u FBiH i pozitivne posljedice od ove vlasti koja bi napokon nakon četiri godine trebala vratiti pravičnost, ustavnost i zakonitost u ponašanju izvršne vlasti FBiH. U tom smislu trebamo pozitivno gledati na sve i dogovarati se, a ne davati značaja huškačkim izjavama.

Prije nekoliko dana u Mostaru je održan sastanak Dragana Čovića, lidera HDZ-a, i Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika SDA, a sa ciljem uspostave vlade HNK. No, do dogovora nije došlo. Kada očekujete rješavanje ovog pitanja?

Važno je da je uspostavljena izvršna vlast u FBiH, jer su, ipak, razgovori na nižim nivoima vlasti samo na njima. Izetbegović i Čović su to vjerovatno pokušali ubrzati, ali im nije pošlo za rukom. No, vjerujem da će se u narednim danima uspostaviti i vlast na nižim nivoima.

Kako očekujete da Vlada funkcionira u ovom mandatu s obzirom na nepovjerenje koje vlada među koalicionim partnerima još od pregovora vezanih za formiranje vlasti?

Ja se nadam i vjerujem da će biti bolji odnosi jer će svi ministri i oni koji su prihvatili da učestvuju u vlasti sada tek postati svjesni svoje odgovornosti. Kada se svi suoče sa svojim potpisom i svjesnosti da to nešto mijenja onda se mora uozbiljiti i shvatiti da odlučuje o sudbinama. Tada će morati tražiti partnere da što bolje i efikasnije obave svoj dio posla i vremenom će ta predizborna i koalicijska retorika biti ublažena. Oni koji su istrčali sa negativnim izjavama će se povući. Evo već sada tih izjava nema.

Marinko Čavara (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Marinko Čavara (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Koji su to prioriteti za vladajuće strukture u FBiH?

Mnogo je toga na čemu moramo raditi. Imamo 12 presuda Ustavnog suda BiH koje nisu provedene, kao i presude drugih sudova. S druge strane socio-ekonomsko stanje je zabrinjavajuće i to nam mora biti prioritet jer sve drugo što radimo, a nema za posljedicu bolji život stanovnika ove zemlje, irelevantno je. Sve se mora usmjeriti na bolji život. Prvo, moramo graditi sustav, eliminirati nepotizam iz njega, korupciju i druge negativne pojave. To je težak posao koji će tražiti teške odluke.

Ranije ste najavili da ćete raditi na stabilizaciji FBiH, šta to zapravo podrazumijeva?

Prvenstveno vraćanje povjerenja građana u Institucije države, a ono će se vratiti ako građani osjete da radimo u njihovu korist. S druge strane, moramo vratiti povjerenje u narušenim međusobnim odnosima političkih stranaka i pojedinaca. Ukoliko nema povjerenja ne možemo se ništa dogovoriti. S druge strane, nećemo imati stranih investicija jer nemamo stabilnosti, niko neće željeti ovdje uložiti nijednu konvertibilnu marku. Bio sam nedavno u Istanbulu na razgovorima sa tamošnjim privrednicima i svi žele investirati u BiH za koju kažu da je njihova druga domovina. Za to postavljaju samo jedan uvjet, da ne budu prevareni. Moramo uspostaviti pravnu državu, imati jasna mjerila da se Zakon primjenjuje. Ako sistem nije u stanju spriječiti da se jednom radniku ne isplati plaća 15 mjeseci, a da to preduzeće postoji i vlasnik ima dobit, kakav je to sistem. Upravo zato Turska ulaže više u Srbiju i Crnu Goru. Moramo privući investitore i pomoći im da posluju, a ne da radimo protiv sebe. Od prethodne vlade samo smo probleme imali i ja se nadam da se to neće ponoviti, da će to sistem spriječiti.

S obzirom na činjenicu da ste zajedno sa Draganom Čovićem član tima koji priprema dolazak pape Franje u BiH, kako teku pripreme i šta očekujete od dolaska Svetog Oca?

Pripreme su u finalnoj fazi, sve je decidno određeno, a sada ulazimo u onaj operativni dio stvari. Moram reći da je od velikog značaja činjenica da u našu zemlju dolazi čovjek koji predstavlja milijarde stanovnika Zemlje. Mislim da će BiH dobiti veliku pažnju. To je osoba koja širi mir i ljubav kroz Katoličku crkvu i sama njegova želja da dođe u BiH treba nam značiti. To nam donosi novu perspektivu, a sam utjecaj Svete Stolice je ogroman i moramo ga koristiti. Upravo je zahvaljujući njegovom govoru u Evropskom parlamentu dato i zeleno svjetlo da na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. U svakom slučaju njegov dolazak odaslat će iz BiH jednu pozitivnu sliku i lijepu poruku.

Marinko Čavara (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Marinko Čavara (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Mnogi vam javno spočitavaju činjenicu da ste u Busovači dočekali ratnog zločinca Darija Kordića. Kakav je vaš stav o tom pitanju?

Pojedinci ne biraju način kako će dobiti pažnju javnosti. Isti ti koji su spočitavali nekom drugom nešto oni su nešto drugo radili. Mislim da se time uopće ne bismo trebali baviti jer kada bismo počeli pričati ko je gdje bio u ratu, ko je na koga pucao, to nas ne bi nigdje dovelo, samo bismo se ponovo vratili u prošlost. Ja se u ovom mandatu želim baviti budućnošću i vjerujem da mogu napraviti rezultat u tom smislu. Svi moramo govoriti o pozitivnim stvarima i ne smijemo dati prostora negativcima koji bi još uvijek ratovali.

Ranije ste govorili o nezakonitosti i neustavnosti boračke revizije u FBiH. Da li ćete tražiti njeno poništenje?

Boračka revizija je rađena neustavno, to je rekao Ustavni sud BiH, prekršen je i Zakon u ovom slučaju. Dok god svaki građanin ne bude zahtijevao da se poštuju Ustav i Zakon mi ćemo biti država nesretnih ljudi. Ja mislim da mogu doprinijeti da se uspostavi određeni red u Federaciji BiH u svim segmentima. Predsjednik FBiH ima velike ovlasti i ja ću ih koristiti kako bi se poštovao Ustav, ali i Zakoni te temeljna ljudska prava svakog pojedinca.

Da li smatrate da je vladajuća koalicija sazrela dovoljno da konačno provede ustavne reforme? Da li ćete u tom smislu zahtijevati novi ustroj Federacije BiH?

On je neminovan. Ovolika administracija, ovako složeni odnosi pokazali su koliko su neefikasni i komplikovani, samo to nam nameće promjenu. S druge strane, dok prijatelje oko nas ne prihvatimo onakvima kakvi jesu i da oni imaju svoje potrebe i želje, te dok im ne prestanemo nametati svoje želje, nećemo početi ni sarađivati i postizati zajedničke interese.

To je slučaj i sa BiH. Kada prihvatimo da ona ima tri konstitutivna naroda i kada prihvatimo da svaki od tih naroda ima svoje viđenje, želje i potrebe onda ćemo biti zemlja sretnih ljudi. Bezobrazna je činjenica da se Hrvatima spočitava da time što zahtijevaju da se ispune njihova prava zapravo žele podjelu BiH. Sramotno je to reći onima koji u dva mandata nisu imali svoga predstavnika u Predsjedništvu BiH. Zapravo, Hrvati su najveći integrativni dio BiH.