BiH
37

Maratonac Aco Golo iz Mostara stigao u Sarajevo u čast papi Ivanu Pavlu II

Anadolija
(Foto: Anadolija)
 Mostarski maratonac Aleksandar Aco Golo, koji je jučer, u okviru ultramaratona povodom otkrivanja spomenika papi Ivanu Pavlu II, krenuo iz Mostara, stigao je na trg ispred Katedrale u Sarajevu.

On je kazao da je u Sarajevo stigao ranije nego što je planirao jutros i da mu nije nikad bilo teže.

"Cilj je bio dotrčati do sarajevske Katedrale, i evo, stigao sam kako sam i planirao. Ali umoran sam i ja, nikad umorniji nisam bio. Ali cijelo vrijeme sam govorio 'Sveti Ivane Pavle, pomozi mi'", izjavio je Golo.

On je istakao kako voli trčati i volio bi da se profesionalno bavi atletikom, ali, kako je dodao, mora raditi i zato se ne može posvetiti trčanju u potpunosti.

"Koristim svaku priliku, obilježavanje godišnjica i slične manifestacije, da trčim. Znam, ovaj spomenik bi bio otkriven i bez mene, ali htio sam dati svoj doprinos. Na ovaj način želim da pošaljem poruku mira", izjavio je Golo.

Maratonac je podsjetio da je Ivan Pavle II stalno slao poruke mira, pa i onda kada je posjetio Banja Luku, nije upirao prstom na krivce, već je došao da oprosti.

"Meni je drago što je u glavnom gradu naše države otkriva ovaj spomenik", poručio je Golo.

Mostarski maratonac je učestvovao na brojnim sportskim takmičenjima, ali i trčao brojne maratonske trke u povodu značajnih događaja. Trčao je ultramaraton u povodu smrti makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, u spomen na žrtve Blajburga - 650 kilometara, u povodu smrti predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, zatim maraton protiv ovisnosti od Mostara do Splita, te povodom Svjetskog dana borbe protiv raka.