BiH
170

Mandilović: Novim Zakonom o radu pojačane sankcije za prekršaje poslodavaca

Piše: Er. M.
MIlan Mandilović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
MIlan Mandilović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović kazao je za Klix.ba da odgovornost za neprimjenjivanje odredbi Zakona o radu snose neodgovorni poslodavci, inspekcija rada, zaposlenici, vlasti, ali i sam sistem.

Mandilović je dodao da se, imajući u vidu sve propise koji uređuju plaću u FBiH, može konstatovati da su plaće i njihova isplata jasno definisane i pravno zaštićene, ali da praksa ukazuje na to da se odredbe ne primjenjuju dosljedno.

"Odgovornost za takvo stanje snose i neodgovorni poslodavci koji ne isplaćuju plaće, inspekcija rada sa nedovoljnim kadrovskim resursima, koja kontroliše primjenu propisa iz radnog zakonodavstva, zaposlenici koji pristaju na rad bez ugovora o radu, vlast koja odugovlači donošenje novog Zakona o radu kojim su pojačane sankcije za prekršaje poslodavaca i sistem u kojem je moguće drastično kršiti propise i ne snositi za to nikakvu odgovornost“, kazao je Mandilović.

On ističe da je Zakonom o radu propisano da se period isplate plaće određuje kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, te da poslodavac koji postupa protivno odredbama zakona čini prekršaj za koji je kaznenim odredbama Zakona o radu utvrđena novčana kazna u iznosu od hiljadu do sedam hiljada maraka.

Općim kolektivnim ugovorom na teritoriji Federacije BiH utvrđeno je da je poslodavac dužan uručiti zaposleniku pismeni obračun plaće prilikom njene isplate, kao i u slučaju da plaću ne isplati ili je ne isplati u cijelosti u određenom periodu. Ovaj obračun, prema odredbama Općeg kolektivnog ugovora, ima snagu izvršne isprave na osnovu koje zaposlenici mogu u sudskom postupku tražiti izvršenje, odnosno prinudno ostvarivanje svog potraživanja.

"Međutim, prema Zakonu o izvršnom postupku FBiH, izvršnost isprave može se odrediti samo zakonom, pa su u tom smislu predložena rješenja u novom Zakonu o radu, na osnovu kojeg će postupak ostvarivanja prava zaposlenika zbog neisplaćene plaće biti znatno skraćen“, zaključio je Mandilović.