Adis Arapović, CCI
3

"Maloljetnička delinkvencija - ničiji problem"

SRNA
Adis Arapović
Adis Arapović
Rast maloljetničke delinkvencije u Kantonu Sarajevo u prošloj godini, kada su 262 maloljetnika počinila 574 krivična djela, za 126 više nego godinu ranije, pokazuje potpunu nebrigu odgovornih za rješavanje ovog problema, izjavio je projekt menadžer Centra civilnih inicijativa (CCI) Adis Arapović.

To govori da vlasti od državnog do kantonalnog nivoa, ni dvije godine nakon ubistva Denisa Mrnjavca, nisu ispunile obećanja i pronašla rješenja za suzbijanje ovog velikog problema, rekao je Arapović.

"Nažalost, u budućnosti možemo očekivati još više problema sa maloljetničkim nasiljem, još više žrtava i još manju odgovornost ili bijeg od odgovornosti nadležnih institucija ili pojedinaca u njima", istakao je Arapović.

CCI je ustanovio da je ispunjeno tek oko 10 posto od oko stotinu ključnih mjera koje su različite institucije od gradskog do državnog nivoa u protekla 24 mjeseca trebale preduzeti, a među kojima su  donošenje zakona i otvaranje novih zatvorskih kapaciteta. 

"Očigledno je na sceni potpuna nebriga i manjak volje odgovornih institucija da se ovaj problem počne rješavati", rekao je Arapović, učestvujući u Sarajevu na javnoj debati "Počinioci i žrtve krivičnih djela su naša djeca - Spriječimo maloljetničko prestupništvo".

On je naveo podatke MUP-a Kantona Sarajevo prema kojima su prošle godine 262 maloljetnika počinila 574 krivična djela, što je za 126 više nego godinu ranije, te da je registrovano 163 novih izvršilaca i 99 povratnika. 

Arapović je rekao da su parlament BiH, Vijeće ministara BiH, te kantonalne i gradske vlasti donijele određene dokumente, poput strategija i akcionih planova, koji trasiraju rješavanje ovog problema, ali da je problem nastao kada su se trebali završiti ti poslovi.
"Dio problema je u zatvorskim i sličnim kapacitetima za smještaj problematične djece. Drugi dio  odnosi se na obrazovne i pravosudne institucije, ministarstva unutrašnjih poslova, a ne smijemo zaboraviti ni roditelje. Svi oni nose dio odgovornosti. Ali, svijest društva  određena je primarnom legislativom koja tretira to pitanje",  rekao je Arapović.

Organizovanjem šeste javne debate o maloljetničkom nasilju  Centar za kulturu dijaloga  želio je posredstvom  argumentovanog dijaloga, uz izvještaje o radu odgovornih vladinih institucija, analizirati do sada urađeno.

"Problemi koji su identifikovani 15. februara 2008. godine, kada smo imali prvu javnu debatu, nažalost nisu ni djelimično riješeni. Današnja debata ima za cilj monitoring realizovanog u proteklih 700 dana. Inicijativa za prvu debatu došla je povodom tragičnog ubistva Denisa Mrnjavca koji, nažalost, nije jedina žrtva svojih vršnjaka. Najtužnije je što i dalje djeca ubijaju djecu", istakla je izvršni direktor Centra Sanja Vlaisavljević.

Vlaisavljevićeva je naglasila da problem maloljetničke delinkvencije nije politički,  već problem koji treba da brine sve građane BiH. Ona je navela  da Strategija za sprečavanje maloljetničkog nasilja, koja je urađena 2006. godine i usvojena tek dvije godine kasnije, do danas nije realizovana.

"Ovom prilikom apelujem da svi zajedno vršimo pritisak na vlast da ostavre data obećanja u interesu najkrhkije grupe građana BiH, a to su mladi", istakla je Vlaisavljevićeva.