BiH
7

Malić: Zahtjeve Plenuma razmarat će Kolegij Skupštine KS-a u četvrtak

FENA
Mirjana Malić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirjana Malić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Plenum građana i građanki Sarajeva predao je danas četiri zahtjeva Kolegiju Skupštine KS-a, a jedan od njih je hitno formiranje nestranačke ekspertne Vlade Kantona Sarajevo.

"Primili smo zahtjeve građana, odnosno, zahtjevi su došli na adresu Kolegija koji je Skupština Kantona Sarajevo izglasala da bude u dijalogu s građanima", potvrdila je za Agenciju Fena Mirjana Malić, predsjedavajuća Skupštine KS-a.

Prema proceduri, pojasnila je Malić, Kolegij će u četvrtak razmotriti zahtjeve građana i građanki Plenuma, a potom će se očitovati. Nakon toga zahtjeve će razmatrati Skupština KS-a.

Sinoć je na Plenumu jednoglasno usvojen zahtjev za reviziju plaća i beneficija nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje s ekonomskom situacijom, kao i zahtjev za reviziju privatizacije svih preduzeća u Kantonu Sarajevo.

Među njima su "Feroelektro", "Holiday Inn", "Sarabon", "Zora", "Ključ" i sva druga preduzeća u kojima je izvršena sumnjiva privatizacija, uključujući i preduzeća od federalnog značaja "Vranica", "Hidrogradnja", "GP Put" i "Unis Pretis".

Također, jedan od zahtjeva je i uspostavljanje nezavisne komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara, čiji će mandat uključivati popis, procjenu štete i utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika za prekomjernu upotrebu sile i zlostavljanje privedenih.