BiH
12

Mali akcionari iz RS-a u problemima: Mektiću priložena dokumentacija "šokantnog karaktera"

Piše: A. B.
Nebojša Jugović i Dragan Mektić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Nebojša Jugović i Dragan Mektić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić razgovaro je danas s predstavnicima Udruženja malih akcionara Republike Srpske o problemima s kojima se suočavaju. Između ostalog, bilo je govora o zloupotrebama počinjenim tokom privatizacije.

Predstavnici Udruženja malih akcionara RS-a su ministru sigurnosti BiH predali dokumentaciju, koja sadrži podatke više od deset predmeta, koji se tiču zloupotreba počinjenih tokom privatizacije.

"Duže vrijeme sam u kontaktu s predstavnicima Udruženja i nakon svih priča i argumenata koje su iznijeli, spreman sam im pomoći i saslušati njihove probleme. Čuo sam strašne priče pojedinačnih slučajeva i primio konkretne žalbe na pravosudne organe iz RS-a koji ne žele da zaštite male akcionare. Putem raznih malrverzacija oduzet im je kapital i pretočen je u ruke krupnog kapitala. Predstavnici Udruženja sumnjaju da se radi o sprezi krupnog kapitatala i političkih elita.Ukoliko se ispostavti tačnost i vjerodostojnost tih dokumenata, bit će to šokantan izvještaj", izjavio je ministar Mektić.

Budući da su sudovi u RS-u počeli donositi naredbe o neprovođenju istraga, kao što je slučaj s fabrikom kompresora i pneumatskih alata "Trudbenik" iz Doboja, potražili su pomoć od ministra Mektića, koji je danas u Parlamentarnoj skupštini BiH s njima održao sastanak.

"Pravosudne institucije u RS-u ne žele da zaštite te male akcionare, te su dovedeni u situaciju da im je putem raznih malverzacija oduzet njihov kapital i da se on pretočio u ruke "krupnog kapitala". Oni otvoreno sumnjaju da se radi o sprezi i moći krupnog kapitala i političkih struktura i elita koje su na vlasti s pravosuđem, tužilaštvima i sudovima“ izjavio je Dragan Mektić.

S obzirom na to da je, kako tvrdi, veliki dio dokumentacije "šokantnog karaktera" Mektić planira održati sastanke s predstavnicima Tužilaštva i SIPA-e, kojima će predložiti da se formira istražni tim.

Dodao je da nijedan ovakav predmet niko u RS-u u posljednjih sedam, osam godina nije stavio u proceduru navodeći da prilikom obustave istraga niko nije kontaktirao članove Udruženja, kao vlasnike akcija - da se prijave kao oštećene osobe ili svjedoci u tim predmetima.

Predsjednik Saveza udruženja malih akcionara RS-a Nebojša Jugović objasnio je da je razlog za sastanak s Mektićem taj što je nedavno Tužilaštvo u Doboju donijelo naredbu o neprovođenju istrage u slučaju "Trudbenik", te da se nada da će putem institucija BiH ostvariti svoja akcionarska prava.

"U procesu privatizacije u RS-u malih akcionara je bilo više od milion. Nezakonitim odlukama skupštinske, izvršne i sudske vlasti dovodimo se u stanje da nestajemo jer nas sada ima više od stotinu hiljada", naglasio je Jugović ističući da se iznos štete koje su pretrpjeli akcionari mjeri u milijardama.

"Pljačkaške privatizacije", zaključio je Mektić, su ključni problem siromaštva i ogromne nezaposlenosti u BiH. Nakon sastanka predata dokumentacija bit će kroz protokol evidentirana u Ministarstvu sigurnosti BiH.