RS
0

Male šanse da "slučaj Ždrale" preuzme specijalno tužilaštvo

SRNA
Dragiša Jokić, advokat Đorđa Ždrala, kojeg optužnica tereti za ubistvo nekadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske /RS/ Ljubiše Savića Mauzera, smatra da su male šanse da bi ovaj slučaj moglo preuzeti Specijalno tužilaštvo RS.

Jokić je izjavio da je Specijalno tužilaštvo RS do sada imalo priliku da izbjegne sukob nadležnosti sa Tužilaštvom BiH i da preuzme ovaj slučaj ukoliko je smatralo da je to u interesu za RS, i da je s obzirom da to nije učinjeno, ocijenjeno da predmet treba da vodi Tužilaštvo BiH.

"Sumnjam da će Specijalno tužilaštvo RS bez prethodnog pitanja bilo kakvog suda preuzeti taj slučaj. Međutim, 	ukoliko se to desi Specijalni sud RS je obavezan da to procesuira, odnosno isključena je mogućnost da tada preispituje svoju nadležnost", rekao je Jokić Srni.

On je dodao da će Sud BiH, ukoliko se proglasi nenadležnim za ovaj predmet, dostaviti predmet nadležnom Okružnom sudu u Bijeljini, nakon čega bi, prema njegovim riječima, bilo logično da predmet zastupa Okružno tužilaštvo u Bijeljini.

"Specijalno tužilaštvo RS ne može tražiti od Suda BiH da preuzme taj predmet, ali može od Okružnog tužilaštva u Bijeljini, a ako se to desi, to bi moglo dovesti do pravne situacije koju će biti teško riješiti, i to samo žpreko koljenaž", rekao je Jokić.

Iz Suda BiH Srni je rečeno da s obzirom da žalba Tužilaštva BiH na rješenje kojim se ovaj sud proglašava nenadležnim u predmetu Đorđa Ždrala nema zakonski rok, nije izvjesno da će se o njoj danas biti donesena odluka. 

U rješenju Suda BiH navodi se da je u optužnici iznesen pogrešan stav Tužilaštva BiH, kojim svoju i nadležnost Suda za suđenje u ovom krivičnom predmetu zasniva na rješenju Suda od 19. juna prošle godine.
Pritvor Đorđu Ždralu u Sudu BiH ističe 12. avgusta.

Tužilaštvo BiH podiglo je protiv Ždrala optužnicu koja ga tereti da je učestvovao u ubistvu nakadašnjeg načelnika Uprave policije RS Ljubiše Savića Mauzera.

Ždrale je u Njemačkoj uhapšen 17. januara, a Interpolovu potjernicu za njim raspisao je Sud BiH u septembru prošle godine zbog sumnje da je planirao i direktno učestvovao u ubistvu Mauzera 7. juna 2000. godine u Bijeljini.

Vođa kriminalne grupe iz Istočnog Sarajeva Ždrale izručen je 11. februara iz njemačkog zatvora u Vajterštatu Sudu BiH u Sarajevu.