BiH
170

Mala Belmina Ibrišević vraćena na intenzivnu njegu

Klix.ba
Mala Belmina Ibrišević prebačena je ponovo na intenzivnu njegu klinike u njemačkom Tibingenu gdje joj je prije 14 izvršena transplantacija koštane srži.

Nažalost, zdravstveno stanje male Belmine se pogoršalo i zbog toga je vraćena na intenzivnu njegu, potvrdio je za Klix.ba Feđa Štukan koji se čuo sa Belmininim ocem Edmirom.

Pored toga što se bore za život svoje bebe, Ibriševići se suočavaju s još jednim problemom: nemogućnost plaćanja troškova boravka u Njemačkoj.

Upute iz bolnice
Upute iz bolnice

"Njima što hitnije treba pomoć, jer im država nije platila troškove boravka u Njemačkoj. Samo za vize, koje će im trebati za ponovne ulaske i izlaske radi kontrola i postoperativnih zahvata, treba 5.000 eura, a trebat će sigurno i više. Kad nekome spasiš život, odgovoran si za njega! Nas 5.000 koji smo blokirali parlament zbog Belmine, možemo uplatiti po 1 euro i stvar je riješena, naravno mogu i drugi, ali mi smo odgovorni", rekao je Štukan i poručio to svim Facebook prijateljima.

Podsjetimo, Federalni fond za zdravstveno osiguranje platio je sve troškove odlaska, boravka na klinici i liječenja u skladu s njihovim redovnim procedurama, u sklopu tzv. vertikalnog programa. No, Fond ne snosi troškove prijave boravka za roditelje koji su oboje u Njemačkoj, što košta 5.000 eura.

Brojevi računa na koje možete izvršiti uplate: LIGHT FOR TOMORROW e.V

Broj računa: 178918008 Broj banke: 600 901 00 Stuttgarter Volksbank AG Na ime: BELMINA

Sve informacije možete dobiti i putem maila [email protected].

Slučaj tromjesečne Belmine iz Donje Orahovice kod Gračanice, kojoj je zbog problema sa dobijanjem jedinstvenog matičnog broja bio upitan odlazak na liječenje u Njemačkoj radi presađivanja koštane srži, potaknuo je građane cijele BiH da izađu na proteste koji su donekle urodili plodom, jer je Vijeće ministara BiH usvojilo privremenu odluku koja omogućava izdavanje JMB.