BiH
186

Makedonski vajari izlažu svoja djela za djecu Centra "Duga"

Klix.ba
U galeriji "Roman Petrović" u Sarajevu u četvrtak, 5. novembra, bit će održana izložba skulptura trojice makedonskih umjetnika koji su svoje radove poklonili Centru za nezbrinutu djecu "Duga" Kulen Vakuf.

Izložba "Sinteza senzibiliteta" će biti otvorena u 19:30 sati i trajat će nekoliko dana, nakon čega će biti prebačen u Kulen Vakuf.

Na izložbi će biti izloženi radovi Valentina Karanfilova Stevanovskog, Slobodana Miloševskog i Nikole Smilkova.

"Predstaviti tri umjetnika različitog karaktera nije jednostavan poduhvat, ali je svakako izazov detektirati opus autora koji dominiraju likovnom scenom savremene makedonske umjetnosti. Naime radi se o tri autora koji pored svoje personalne linije rada i autonomne geneze umjetničkog izraza aktivno participiraju u državnim projektima skulpturalne monumentalizacije prostora kao što je projekat “Skoplje 2014”. Isred likovne stvaraoce, posebno vajare, postavljen je u okviru ovog projekta ideološko-politički zadatak da u kontekstu javne funkcije umjetnosti likovno definišu spomen-obilježja, kojima je osnovni cilj bio predstavljanje, ali ne i način predstavljanja, što je diktiralo stilske i jezičke forme u kojima je dominirao ikonografski sadržaj.

Međutim, uporedo s tim, kao primarna, egzistira umjetnost koja predstavljala slobodan izbor stvaralaca i ona je prikazana ovom izložbom. Njihov likovni vokabular i motivski sadržaji su u skladu s kulturnom klimom sredine ponekad nespremne da se upusti u istraživačku „avanturu” neograničenih umjetničkih sloboda.

Djela ovih autora pripadaju savremenoj i autentičnoj struji makedonskog vajarstva koja je danas evidentna, mada sada u kontekstu promijenjenih formalnih, estetskih i jezičkih zakonitosti koje možemo smjestiti u okvire sistema modernog mišljenja i eklektičkog postmodernizma", kazao je likovni kritičar Džemil Bektović.