BiH
47

Majke Srebrenice u Kravici: Evropa i svijet su šutjeli, a naše porodice su ubijane

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Hajrija Morić danas je došla u krug Zemljoradničke zadruge u Kravici gdje joj je ubijen muž i gdje su vojne i policijske snage Republike Srpske (RS) u julu 1995. godine, prema svjedočenju preživjelih u Haškom tribunalu, ubile više od 1.000 Bošnjaka.

Hajrija kaže da je od muža našla samo nekoliko kostiju nakon šest godina traganja za njegovim tijelom.

"Drago mi je što sam ga makar sahranila, a šest godina sam čekala na posmrtne ostatke koji su pronađeni u pet grobnica. Od cijele porodice ostala mi je samo kćerka, a oni i dalje negiraju genocid", kazala je Morić.

Predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Hatidža Mehmedović, koje se bori za pravdu majki Srebrenice i dokazivanje genocida, kazala je kako ni nakon 21 godinu nema obilježja za ubijene u Kravici.

"Nadamo se da će za nevine žrtve koje su stradale ovdje uskoro biti podignut spomenik, a mi nikada nećemo prestati dolaziti na ovo mjesto. Zna se da su ljudi ubijani samo zbog imena, a mi danas ne želimo nikoga provocirati, samo obilježiti i 'posjetiti' svoje. Radimo ovo najviše zbog naše djece koja moraju znati šta se desilo ovdje i da se nikada nikome to ne ponovi. Naše porodice su na najsvirepiji način ubijane, a Evropa i svijet su šutjeli", kazala je Mehmedović.

Preživjele žrtve genocida u Srebrenici i članovi porodica žrtava danas su u Kravici položili cvijeće i vijence, a dolazak majki žrtava srebreničkog genocida, rodbine i prijatelja osiguravali su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Posjeta masovnom stratištu Bošnjaka u Kravici i polaganje cvijeća u Zemljoradničkoj zadruzi upriličeni su u okviru obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici, dva dana nakon što je u Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica održana komemoracija i obavljen ukop 127 žrtava.