BiH
0

Majke Srebrenice i Žepe osudile tvrdnje vladike Vasilija o diskriminaciji prema Srbima

FENA
Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" osudilo je izjavu episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija o diskriminaciji prema srpskom narodu i pravoslavnoj crkvi u Srebrenici, te smatraju da se ovakvim izjavama iskrivljuje slika ovog grada u kojem se desio genocid nad Bošnjacima.

Udruženje je stava da vladika svojim tvrdnjama širi mržnju i nepovjerenje među narodima u Srebrenici, umjesto da radi na izgradnji povjerenja i uspostavljanju pravde.

"Žalosno je da Vasilije poručuje da u Srebrenici neće biti mira. Umjesto da osuđuje nepravde u ovom gradu, vladika upućuje poruke koje podsjećaju na izjave Mladića i Karadžića 1995. godine", mišljenje je ovog srebreničkog udruženja.

U otvorenom psimu pravoslavnog poglavara podsjećaju da su dvije pravoslavne crkve u Srebrenici ostale netaknute i za vrijeme rata, "za razliku od pet džamija koje su do temelja srušili oni čije interese, čini se, vladika i danas zastupa".

Majke Srebrenice i Žepe ogorčene su na vladikine tvrdnje da se u Srebrenici zaobilazi izgradnja srpskih kuća, dok se bošnjačke obnavljaju. Podsjećaju na prazno i obnovljeno srpsko selo Ratkovici na jednoj strani, a na drugoj mnoge bošnjačke povratničke porodice koje večeri dočekuju sa svijećama.

Također, sramnim je ocjenjena njegova izjava kojom se uz bošnjačke žrtve vezuju i srpske i na taj način, smatraju u Udruženju, minimizira genocid nad Bošnjacima Srebrenice, a uveličava zločin nad Srbima.

Udruženje "Majke enklave Srebrenica i Žepa poručuju da ubuduće ovakve izjave vladike neće tolerirati, već će protiv njega podnijeti uime preživjelih žrtava genocida tužbu zbog uvreda.

Vladika Vasilije je u izjavi za Glas Srpske ustvrdio da nigdje kao na prostoru Srebrenice nije izražena tolika diskriminacija prema srpskom narodu i njegovoj crkvi, te da na ovom području neće biti mira ako oni koji dijele pravdu ne budu jednako tretirali i Srbe i Bošnjake.