Policija ispitala 17-godišnjaka
1

Majka dječaka iz Prijedora negira da je pravio eksplozivne naprave

FENA
Prijedor (Foto: SRNA)
Prijedor (Foto: SRNA)
Policija je obavila razgovor s 17-godišnjakom iz Prijedora koji je u četvrtak donio ručnu bombu u školu te obavila pretres kuće u kojoj živi, utvrdivši da je dječak pretraživao internetske stranice na kojima se nalaze upute za pravljenje minsko-eksplozivnih sredstava.

U policiji su potvrdili da su pronašli određene supstance od kojih se mogu napraviti minsko-eksplozivna sredstva, ali napominju da se one mogu naći u slobodnoj prodaji i da taj maloljetnik nije imao namjere da ih i upotrijebi.

"Nemamo bilo kakvih podataka koji ukazuju na ozbiljnu povezanost ove osobe sa sigurnosno interesantnim osobama“, rekao je Zoran Mandić, načelnik Uprave krim policije u MUP-u RS-a.

Mandić je dodao da je dječak pretraživao internetske stranice na kojima se nalaze upute za pravljenje minsko-eksplozivnih sredstava, a neke od stvari koje su izuzete iz njegove sobe su i baterije od 1,5 volti, hemijska olovka bez uloška, federi, katanci i žice.

Majka maloljetnika, Suzana Tadić negirala je bilo kakvu namjeru svog sina da počini krivično djelo.

Nakon pretresa kuće pojedini mediji su, kako tvrdi, napravili neviđenu hajku te naveli da su mu našli nacrte za postavljanje bombe ispod automobila, kao i skice dva za sada nepoznata tržna centra.

"Ma kakva dva tržna centra, to su našli papir, dio projekta, ima 20 godina da je poslat iz Srbije mom mužu kada je imao namjeru da se vrati iz Njemačke i da nešto ovdje otvori. Poslije smo otvorili kafanu, kakav tržni centar“, izjavila je Suzana Tadić za banjalučku Alternativnu televiziju.

Njenog sina, za kojeg tvrdi da je inače miran i povučen, "jednostavno zanimaju te stvari pa je gledao na internetu kako se mogu napraviti bombe, ali ne s lošom namjerom".

Negira navode da je pravio eksplozivne naprave koje se postavljaju pod automobile ili da je imao bilo kakve ideje u tom smislu. Smatra da je to prolazna faza ovog maloljetnika koji nema policijski dosje i koji do sada nije pravio probleme.

"Sad ga je uhvatilo to da ide i u policijsku školu poslije ove škole, da ide u vojsku, i tako. Ne znam stvarno, ja ne znam šta sad s ovim napraviti", kazala je ona.

Ne poriče da je njen sin odnio bombu u školu i kaže da zbog toga treba da odgovara. Oboje tvrde da je bomba bila zaštićena i da nije mogla eksplodirati. Porodici je savjetovano da uzme advokata, ali i da se obrate Centru za socijalni rad.