BiH
0

Mahmutbegović i Bodonyi razgovarale o ukupnim društvenim prilikama u FBiH i BiH

Klix.ba
Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović primila je danas ambasadoricu Republike Francuske u BiH Claire Bodonyi s kojom je razgovarala o situaciji u Francuskoj nakon nedavno izvršenih, stravičnih terorističkih napada u najprometnijem dijelu Pariza kada je stradao veliki broj građana, kao i sveukupnim društveno-političkim prilikama u Federaciji i BiH.

Mahmutbegović je podržala sveobuhvatne napore francuskih vlasti na prevenciji radikalizacije i širenja radikalizma, kao i borbu protiv terorizma koji je zajednički ocijenjen kao najveća prijetnja civilizovanom društvu današnjice.

Sigurnosna saradnja između BiH i Republike Francuske je ocijenjena kao jako dobra, s tim što se kooperacija mora stalno unapređivati i prilagođavati novim izazovima, a posebno u odnosu na aktuelnu migrantsku i izbjegličku krizu.

U nastavku je naglašeno da evropski put BiH nema alternative, što je i predsjednik Republike Francuske podcrtao 2012. godine, kazavši da je budućnost Balkana u Evropi. U tom kontekstu je i nedavna aplikacija Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropsku uniju ocijenjena kao dodatni podstrek i motiv za sve građane naše države da se evropska vrata otvaraju i da smo počeli koračati putem na kojem logični kompromisi ne mogu i ne smiju biti opterećeni i anulirani politikama.

U razgovoru o stanju u Federaciji i BiH apostrofirana je nefunkcionalna rascjepkanost sistema uređenja države i funkcionisanja vlasti, i krajnja neophodnost ustavne reorganizacije i racionalizacije.

Bilo je riječi i o problematici obrazovanja koje, uređeno na ovaj način, ostavlja nesagledive i dalekosežne posljedice na razvoj multikulturalnog i multietničkog društva i zajednice u BiH.

"Današnje generacije se odgajaju na pogrešnim i različitim istorijama, što ne može i ne smije biti osnova za izgradnju zdravih, budućih generacija i naraštaja u našoj zemlji", naglasila je potpredsjednica Mahmutbegović.

Rečeno je da je obrazovanje zasigurno jedno od najvažnijih pitanja za razvoj i demokratizaciju bh. društva, a naročito uzimajući u obzir činjenicu da je u Federaciji BiH uređeno na kantonalnom nivou, što predstavlja idealan teren za političko uplitanje i manipulacije.

Projekat "Dvije škole pod jednim krovom" mora postati prošlost u BiH jer takav koncept obrazovanja je očita segregacija djece na nacionalnoj osnovi.

"Moramo osigurati uslove da sva djeca u BiH imaju ista prava, prava na školovanje u skladu sa standardima i principima civilizovanih društava i pravo na maternji jezik", rečeno je između ostalog na sastanku.

Bosna i Hercegovina je kroz svoju viševjekovnu istoriju uvijek bila društvo međusobnog prožimanja, uvažavanja i poštovanja drugog i drugačijeg i to je zasigurno jedna od naših vrijednosti kojom možemo obogatiti evropsku porodicu država, navodi se u saopćenju Službe za odnose sa javnošću Kabineta potpredsjednice FBiH.