BiH
20

Maglajlije se vraćaju u svoje domove: Poplave su odnijele sve što su imali, ali je volja za životom pobijedila

Piše: A. Dž.
(Foto: Klix.ba)
Maglajlija Enid Gračić očiju punih suza priča o životnoj drami koju je njegova porodica doživjela nakon katastrofalnih majskih poplava u ovom gradu.

Mala jednospratnica porodice Gračić bila je skoro u potpunosti pod vodom, uništeno je sve za što su godinama radili i borili se.

Međutim, zahvaljujući EU programu za oporavak od poplava, kuća je sanirana, a Gračići su se nakon pet mjeseci izbivanja ponovo vratili u svoj dom.

Danas su ih u pratnji novinara posjetile delegacije EU u BiH i UNDP-a, koji je implementator programa. Željeli su znati kako su zadovoljni obavljenim radovima.

Najsretniji dan u životu

Gračić je kazao da je izuzetno zahvalan Evropskoj uniji, te da nije mogao vjerovati da ih je baš on upravo dobio kao donatora.

Kuća je obnovljena, namještaj kupljen uz pomoću prijatelja, a Enid se sada nada zaposlenju budući da ni on ni supruga ne rade.

"Radio sam kao obućar i u podrumu kuće imao mašine, međutim u poplavama je sve uništeno. Pokušat ću nešto obnoviti i ponovo početi raditi", kaže Gračić, te dodaje da su lokalne vlasti puno obećavale, a ništa nisu uradile kako bi se stanovništvo vratilo normalnom životu.

I Nevzeta i Meho Zahirović stan su obnovili zahvaljujući donaciji EU. Iako u njemu još uvijek nema namještaja ni ostalih potrepština, jer EU program za oporavak od poplava to ne predviđa, kažu nam da im je ovo najsretniji dan u životu.

"Kada smo 15. maja napustili naš stan, mislili smo nema više nade. Izgubili smo sve za što smo radili 36 godina. Kada su EU i UNDP uzeli da rade naš stan, bili smo presretni. Za samo mjesec dana sve su uradili fantastično. Ni mi sami ne bismo ovako uradili", kaže Nevzeta.

Voda u njihovom stanu je bila skoro dva metra i nisu vjerovali da će se više ikada vratiti. Međutim, ovo za njih je poput novog rođendana.

Program za oporavak od poplava Delegacija Evropske unije u BiH predviđa saniranje 4.200 stambenih jedinica u cijeloj BiH.

Do sada je fokus bio na saniranju škola kako bi se djeca mogla vratiti u školske klupe, ali se paralelno radila i sanacija kuća za najugroženije.

Vratiti ljude u domove prije zime

Organizatori posjete Massimo Mina, šef operacija Sekcije III – socijalni razvoj, civilno društvo i prekogranična saradnja, Delegacija EU u BiH-Ured specijalnog predstavnika EU u BiH i programski menadžer UNDP-a Edis Arifagić su kazali da je cilj omogućiti ljudima normalne uvjete za život.

"Želimo što veći broj ljudi vratiti u njihove domove prije zime, one koji su socijalna kategorija kao i one koji su u kolektivnim centrima, a njih je više od 1.800 osoba, te ovim programom pokušavamo da ispraznimo te kolektivne centre prije zime. Problem najveći su oni koji su ostali bez kuća u klizištima", kazao je Arifagić.

Za sanaciju jednog objekta potrebno je do 8.000 KM, a EU je za Maglaj izdvojila tri miliona eura. Dio sredstava je utrošen za sanaciju javnih objekata i škola, a dio za saniranje 308 stambenih objekata.

EU je putem ovog programa dala 42 miliona eura grant sredstava, od ukupno 43 i po miliona eura, rečeno je.

Delegacija je danas posjetila i porodice u Doboju kojima su, također, obnovljene kuće sredstvima EU. Za Doboj je izdvojeno ukupno četiri miliona eura, što je najviše sredstava koje je dobila jedna općina u okviru EU programa za oporavak od poplava.