BiH
14

Maglajlija Ismet Palata: Sve za što sam radio 50 godina nestalo je u nekoliko sati

Piše: E. Mehić
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Kuće duž obale lijeve strane rijeke Bosne na ulazu u Maglaj najviše su stradale u poplavama koje su zadesile ovo područje prije nešto više od 20-ak dana.

Veliki broj kuća je uništen, prizemni objekti su poplavljeni, a Maglajlije svoj život nastavljaju na spratovima svojih kuća. Uz obalu je i dosta napuštenih kuća koje su u ruševnom stanju, a dvorišta još uvijek nisu u potpunosti očišćena od balvana, mulja i drugih nanosa od poplava.

Sedamdesetogodišnji Maglajlija Ismet Palata u poplavama je izgubio sve za šta je 50 godina radio i privređivao. Za vrijeme poplave visina vode u njegovoj kući je iznosila više od dva metra, a u garaži i preko 2,5 metra. U tek nekoliko sati, uništen je sav namještaj koji je bio rezultat truda i rada u proteklih 50 godina Palatinog života.

"Štete su kao što vidite i sami velike i još ne znam kako da nastavim dalje. Svi prizemni objekti na ovom području kao i prizemlja u spratnim objektima bili su poplavljeni do plafona. U kući mi je voda bila preko dva metra, dok je u garaži gdje mi je bilo parkirano auto iznosila i preko 2,5 metra. Stvari su plutale, doslovno, nisam ništa mogao da spasim. Sva imovina koju sam stekao u 50 godina rada je uništena i nalazi se na smetljištu", izjavio je Palata za Klix.ba

Evakuacija stanovništva u Maglaju je počela već prvog dana kada je voda poplavila ovaj grad. Od 15. maja Palata je na tavanu svoje kuće boravio bez hrane i vode, a prema njegovim riječima u posljednjim satima hranu mu je dostavio njegov komšija.

"Tri dana i tri noći sam bio na tavanu, preživio sam bez vode i ičega, ali eto u vanrednim uslovima čovjek dobije neku snagu i mora preživjeti sve ovo i ostat savjestan i priseban shvatajući svu tragediju u ovom našem jadnom životu. Komšija koji je bio na spratu susjednog objekta 20 metara je gazio vodu do prsa kako bi meni u posljednjim satima dostavio hranu i vodu koja me je vratila u život. Svi su pomagali svima, tu je bilo dosta i omladine i radnika iz cijele Bosne i Hercegovine i svi su pokazali solidarnost i pomogli nam u teškim trenucima", dodao je Palata.

Nakon što se voda povukla, u Palatinoj kući su ostali nanosi, velika količina mulja, te stvari koje više nisu bile za upotrebu. Sa svojom suprugom nije bio u stanju da sve to počisti i da pokuša spasiti bar zidove svoje kuće.

"Zaista hvala svim ljudima koji su se odazvali od Sarajeva, Zenice, Bugojna, Travnika, Bihaća i svih drugih gradova BiH, koji su pomogli i da nije bilo njih blato od 20 centimetara nikad ne bi bilo izbačeno, kao ni uništeni namještaj. Bez ljudske solidarnosti nema života. Ispred objekata u Maglaju bilo je drveća i grana, a velika topola od 20 metara se zaglavila pored ograde moje kuće i Delibegovog hana što je pravilo branu i još veći problem. Dva velika stabla su kroz balkon probila u unutrašnjost kuće, ali eto nije bilo neke štete velike. Voda je odnijela tek nekoliko prozora i vrata, kao i auto, a sada smo na nuli i moramo nastaviti dalje ispočetka", izjavio je Palata za Klix.ba

S obzirom da život njegove supruge i njega nije moguć u njihovoj kući, Palata je od Općine Maglaj na raspolaganje dobio gornji sprat Dalibegovog hana gdje ima nekoliko deka i spužvi za spavanje, što im je kako kaže dovoljno dok ne stignu donacije koje su obećane mještanima najugroženijih područja.

"Općina mi je dopustila da živim u Dalibegovom hanu, inače ne bih imao krov nad glavom. Zaista hvala svim donatorima koji su nam pomogli da što prije pređemo preko ovih nepogoda koje su zadesile veliki dio BiH. Sada se vidi solidarnost ljudi, svi smo bili jedno i svi smo se pomagali međusobno u ovim teškim danima", zaključio je Palata.