Maglovite noći i jutra
0

Magla progutala Sarajevsku kotlinu

Piše: A. Karadža
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Sarajevo ni jutros nije obasjalo sunce. Zbog povećanja zagađenosti vazduha Sarajevska kotlina prekrivena je gustom maglom, kroz koju do podnevnih sati nisu mogle probiti sunčeve zrake. U našoj fotogaleriji pogledajte kako je jutros izgledao pogled na Sarajevo sa Trebevića.

Rezultati mjerenja zagađenosti vazduha, koje provodi Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša u saradnji za Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, pokazali su da su vrijednosti sumpor-dioksida ispod propisanih vrijednosti i u padu je u odnosu na period 20-21. decembar kada su vrijednosti zagađenja bile izuzetno povećane.

Zadovoljavajuće vrijednosti

Količine čađi su također u opadanju na mjernim stanicama na Ilidži i kod Higijenskog zavoda, osim na Otoci, gdje je zabilježano povećanje zbog specifičnog položaja i stvaranja jezera hladnog vazduha.

Kako je za Sarajevo-x.com rekla Zijada Krvavac, pomoćnica ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša, ove vrijednosti su zadovoljavajuće, zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama.

"Vrijednosti su povoljne zbog dobrih meteoroloških prilika, vedrog vremena sa suncem, uz visoke temperature. Jedino se u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima zbog vlage pojavljuje intenzivna magla, a manje smoga", rekla je pomoćnica ministra za naš portal.

Zbog povremene povećane koncentracije štetnih materija u zraku na području Kantona Sarajevo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a zatražilo je prošle sedmice od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da poduzme sve mjere i radnje s ciljem smanjenja zagađenja zraka.

Zahtjev za povećanim nadzorom

"Uputili smo zahtjev Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove za povećanim nadzorom zagađivača i oni su već odreagovali. Tražili smo da se provede sveobuhvatna konrola te da se ne čekaju pojedinačni zahtjevi", rekla je Krvavac, istakavši da su već naložene određene mjere za neke pogone koji onečišćuju vazduh.

U slučaju kršenja zakonskih propisa, zagađivač vazduha može biti kažnjen novčanim iznosom od 500 do 10.000 KM, a jednaka je kazna i za vlasnike koji izbjegavaju vršenje mjerenja koja su obavezna u skladu sa važećim zakonima.

Prema riječima Krvavac, najčešći problemi vezani su za kotlovnice koje imaju zastarjelu opremu, neredovno se servisiraju i koriste neadekvatno gorivo. Još jedan od problema su i vlasnici koji svjesno izbjegavanju mjerenja u dinamici koja je utvrđena zakonskim propisima.

Povećati novčane kazne

Krvavac je istakla da je zagađenje vazduha u Sarajevu vrlo složen problem, za čije je rješenje potreban konkretan plan u koji se trebaju uključiti svi nadležni organi.

Martin Tajs, jedan od vodećih stručnjaka za zaštitu okoliša i kvalitet vazduha u našoj zemlji, za zagađenje vazduha u Sarajevskoj kotlini je okrivio automobile, koji stvaraju 60 posto zagađenja, kućna ložišta te male toplane koje su sa zemnog gasa prešle na druge vrste goriva.

Tajs je ukazao na potrebu smanjenja zagađenja, prije svega ograničavanjem kućnih ložišta, tako što bi bilo stimulisano grijanje na plin umjesto na ugalj.

"Važno je pojačati inspekcije te inspektorima dati veće ovlasti. Kazne bi trebale biti povećane, tako da se zagađivaču ne isplati plaćati ih", rekao je Tajs za Sarajevo-x.com, koji je dodao kako se boji da bi situacija mogla biti još gora u narednim danima, u zavisnosti od klimatskih uslova.