BiH
0

Magazinović: Za put ka NATO-u i EU potrebna je politička hrabrost i fleksibilnost

FENA
Šef kluba poslanika SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović sastao se s direktoricom predstavništva fondacije Konrad Adenauer u BiH Sabine Wolkner.

Sagovornici su posebnu pažnju posvetili trenutno najvažnijim političkim pitanjima: rješavanju pitanja uknjižbe perspektivne vojne imovine što je uslov za korak naprijed ka punopravnom članstvu u NATO-u, kao i pitanju implementacije presude Sejdić-Finci što je preduslov za kandidatski status Bosne i Hercegovine u EU.

Komentarišući posljednja dešavanja u vezi Zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, Magazinović je ocijenio neodgovornim potezom i političkom zloupotrebom nedavni stav SNSD, SDS i DNS da čak ne postoji ni ustavni osnov za razmatranje ovog zakona u Parlamentu BiH.

Ističući neslaganje SDP-a s stalnim korištenjem različitih mehanizama za blokadu euroatlanskog puta BiH, on je rekao da u jednom broju stranaka "stanuje" licemjerje, jer se ne može drugačije nazvati zalaganje za ulazak BiH u NATO na sastancima s predstavnicima međunarodne zajednice, te istovremeno zamazivanje očiju javnosti pričom o referendumu u RS-u gdje će o tome navodno narod donijeti odluku.

Kada je u pitanju implementacija presude u slučaju Sejdić-Finci, Magazinović je naglasio važnost septembarskih sastanaka ponovivši stav SDP-a da je bilateralne sastanke potrebno zamijeniti zajedničkim širim sastancima predstavnika ključnih stranaka na kojima bi pokušali dogovoriti model provedbe odluke koji bi imao dvotrećinsku potporu u Parlamentu BiH.

S tim u vezi, on je potcrtao fleksibilnost koju je u dosadašnjim dogovorima pokazao SDP cijeneći važnost evropskog puta, te je još jednom apelovao na ostale sudionike pregovora da se pokušaju ponašati bar na sličan način.

"Ukoliko svi pokažu da im je zaista stalo da BiH dobije kandidatski status u EU i za nijansu odstupe od svojih krutih i za druge neprihvatljivih stavova, dogovor je moguće postići. S druge strane, ukoliko se i u narednom periodu nastavi s politikom "kompromis je samo ono što meni odgovara" to će biti samo još jedan dokaz da svi nisu isti i da svima nije jednako stalo da BiH dobije status kandidata u EU", istakao je Magazinović, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.