Fotogalerija
10

Lukomir, najviše i najizoliranije selo u BiH

Sarajevo-x.com
Lukomir (Foto: Sarajevo-x.com)
Selo Lukomir (Foto: Sarajevo-x.com)
Ovog vikenda posjetili smo selo Lukomir, najviše i najizoliranije selo u Bosni i Hercegovini. Lukomir je planinsko selo koje se nalazi na južnim obroncima Bjelašnice na 1495 metara nadmorske visine, što ga čini najvišim naseljenim mjestom Bosne i Hercegovine i jedinim preko 1300 m.

Selo Lukomir je jedinstveno po svojim kamenim kućama koje su prekrivene šindrom od trešnjinog drveta. Selu je nemoguće prići, osim na skijama ili pješice već sa dolaskom prvog snijega u decembru, sve negdje do aprila, a ponekad i duže.

Ljeti je selu moguće prići makadamskim putem, koji je preporučljiv samo terenskim vozilima. Pješke, moguće je u Lukomir doći preko dva planinarska puta, a oba kreću iz sela Umoljani na Bjelašnici.

Lukomir je poznat po svojoj tradicionalnoj odjeći, a žene i danas nose pletene odjevne predmete kakvi su se nosili i prije nekoliko vijekova.

Na osnovu stećaka, koji se nalaze u selu i koji potiču iz 14. i 15. vijeka, vjeruje se da je selo bilo naseljeno i prije više stotina godina. Današnji stanovnici sela potomci su ovčara iz hercegovačkih sela Kamen i Žulj iz okolice Stoca, koji su zbog iznimno bogatih pašnjaka ovdje ljeti čuvali velika stada ovaca. Gradeći prvo sezonska naselja (stanove), koja su poslije prerasla u današnje selo, najvećim su se dijelom ovdje naseljavali ljudi iz plemena Čomora i Masleša, koji su i danas najbrojnije porodice u Gornjem Lukomiru.

Selo administrativno pripada općini Konjic. Od sjedišta općine udaljeno je 55 km, a isto toliko i od Sarajeva.