BiH
10

Lukač: MUP RS-a identifikovao više osoba osumnjičenih za napad na Vučića, ali nam nisu dostupne

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas u Banjoj Luci da je entitetska policija identifikovala veći broj osoba za koje se sumnja da su učestvovale u napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića, 11. jula u Potočarima, ali, kako je naveo, te osobe nisu dostupne MUP-u RS-a, jer se, uglavnom, nalaze u Federaciji BiH.

Taj broj osumnjičenih je, navodi, veći od broja osoba koje je jučer privela Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

"Očekujemo da će doći do njihovog privođenja i nadam se ne samo saslušanju, već i određivanju pritvora i drugih mjera i radnji koje će dovesti do rasvjetljavanja kompletnog slučaja", rekao je Lukač novinarima u Banjoj Luci.

Podsjetivši da MUP RS vodi istragu o napadu na Vučića, on je precizirao da nisu bili obaviješteni od SIPA-e o jučerašnjem privođenju nekih od osoba koje se sumnjiče za napad 11. jula na Vučića.

"Šta su oni dobili od informacija tokom saslušanja koje je kao što znamo trajalo više sati i zbog čega su pušteni na slobodi je u nadležnosti oni koji su to radili", rekao je Lukač navodeći da nema nadležnost da komentariše te radnje.

Ipak, navodi da je očekivao da će biti privredni svi koji su umiješani u napad na Vučića nakon komemoracije u Potočarima kod Srebrenice.

"Ima dovoljno snimaka, fotografija, već je dovoljno identifikovanih osoba koje mogu da se privedu da li na saslušanje zbog informacija ili treba da budu uhapšeni i procesuirani zbog pokušaja ubistva Vučića i ostalih krivičnih djela postrekivanja na ubistvo, izazivanje opšte opasnosti, izazivanje vjerske i nacionalne netrpeljivosti i mržnje i drugih krivičnih djela", smatra ministar unutrašnjih poslova RS-a ističući da sve to "usporeno ide“, ali se nada da će se sve rasvijetliti.

On i dalje tvrdi da su napadi na Vučića bili organizovani.

"Ne smatramo da se radi o nekoj stihiji, o navijačkim hirovima. Organizovanost tog napada može da se prepozna i mislim i dokaže te se nadam da će to istraga pokazati", naveo je Lukač.