BiH
0

Lokalne politike prema mladima u BiH nedovoljno razvijene u odnosu na susjedne zemlje

FENA
Napredak u razvoju lokalnih politika prema mladima u Bosni i Hercegovini u posljednjih je nekoliko godina vidljiv, ali ipak nedovoljan u odnosu na primjere iz susjednih zemalja, rečeno je danas na trećoj konferenciji "Lokalne vlasti i mladi u BiH" u Sarajevu.

Ovaj trodnevni skup koji je počeo u četvrtak organizirala je Omladinska informativna agencija BiH (OIA). Cilj je unaprijediti razvoj lokalnih politika prema mladima u BiH, tačnije odnos države i mladih kroz razmjenu iskustava pojedinih lokalnih zajednica, promociju dobre prakse te stručnu analizu za nove izazove u odnosu na tu problematiku.

U radu konferencije stoga učestvuje oko 100 predstavnika različitih nivoa vlasti koji se bave pitanjima mladih u BiH, službenici za mlade iz 65 općina i gradova iz BiH, članovi komisija za mlade općinskih vijeća te predstavnici omladinskih i međunarodnih organizacija. Tu su i predstavnici omladinskih politika Srbije i Hrvatske.

Izvršni direktor OIA Jan Zlatan Kulenović kazao je za Fenu da su lokalne politike prema mladima u BiH najrazvijenije na lokalnom nivou. Napredak je ipak vidljiv, jer 2002. godine nijedna mlada osoba nije učestvovala u lokalnoj politici, dok danas već oko 1.000 osoba ima nadležnost da se bavi tom problematikom.

U 60 bh. općina također se priprema i strategija za mlade, koju RS već ima, za razliku od Federacije i državnog nivoa.

Pristup problemu mladih i njihovom uključenju u lokalnu politiku daleko je ozbiljniji u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji, naglašava on. Tako je u maju ove godine u Srbiji formirano Ministarstvo za omladinu i sport koje će samo u ovoj godini uložiti milion eura za strategiju za mlade, dok je Hrvatska još 2003. donijela Strategiju za mlade. U BiH se oko 300.000 KM izdvaja uglavnom samo za Komisiju za koordinaciju pitanja mladih pri Vijeću ministara.

Ocijenio je i da Republika Srpska prednjači u odnosu na Federaciju kada je riječ o zakonskoj regulativi i drugim mehanizmima o politici mladih.

Naglasio je potrebu mnogo kvalitetnije i tješnje komunikacije te uvezivanja svih subjekata u BiH koji se bave omladinskom politikom da bi i rezultati bili uspješniji i vidljiviji. Otvorenost i kreativnost načelnika općina prema toj populaciji su također presudni. Među dobrim primjerima takve prakse su općine Zenica, Tuzla, Banja Luka, Zvornik, Brčko Distrikt te Laktaši.

Kada je riječ o Komisiji za koordinaciju pitanja mladih BiH, Kulenović smatra da njen funkcionalan rad najviše koči činjenica da se politička situacija preslikala i na njenu strukturu, a pod direktnim je utjecajem i birokratske sporosti te nerada državnih institucija.

Glavni partneri organiziranja ovog skupa, čiji će rad biti završen u subotu, su Savez općina i gradova FBiH, Savez općina i gradova RS-a, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Grad Sarajevo te općine Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Kakanj i Vogošća.