Sarajevo
0

Lokalna zajednica doprinijet će efikasnosti policije

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen razgovarao je danas s odgovornim ljudima MUPKS-a, te načelnicima četiriju gradskih općina o aktivnostima za povećanje stepena sigurnosti građana.

U razgovoru je naglašeno da će lokalna zajednica nastaviti pomagati opremanje policije i tako doprinijeti efikasnosti njenog rada te najavljena nabavka dvaju vozila posebne namjene koja će biti korištena za suzbijanje organizirane krađe automobila.

Planirana je i nabavka uređaja za videonadzor, a u finansiranje te nabavke, osim Grada, uključit će se i četiri gradske općine.

Na današnjem sastanku konstatirano je da je, nažalost, ubistvo Denisa Mrnjavca u tramvaju prije dvije godine dodatno ponukalo sve faktore društva da se angažiraju na suzbijanju maloljetničke delinkvencije i povećanju stepena sigurnosti građana.

Gradonačelnik Behmen naglasio je da su u proteklom periodu poduzete mjere nadzora nad maloljetnicima koji su potencijalna opasnost za sigurnost građana te da su rezultati već vidljivi u smislu njihove spremnosti da mijenjaju svoj život i loše navike. S tim u vezi, najavljeno je da bi u ovoj godini trebalo da bude uspostavljen i tzv. krizni centar koji je namijenjen za podršku tim maloljetnicima.

Komesar MUPKS-a Himzo Selimović istaknuo je kontinuiranu podršku i pomoć lokalne zajednice te da će se policija KS-a i dalje odlučno boriti protiv svih vrsta kriminala i zalagati za osiguranje sigurnosti građana i njihove imovine.

S tim u vezi, istaknuo je sinoćnju akciju u kojoj je zaplijenjeno oko tri i po kilograma smeđe materije koja asocira na heroin. Jedna od uhapšenih osoba odranije je poznata policiji. Sinoćnja akcija je nastavak aktivnosti vezanih za suzbijanje nelegalne trgovine drogom.