BiH
0

Logoraši traže da budu strana na suđenju Hartmannovoj

FENA
Savez logoraša Bosne i Hercegovine u dopisu upućenom predsjedniku Haškog tribunala Patriku Robinsonu traži da se predstavnicima logoraša kao oštećenoj strani dozvoli da budu strana u postupku na suđenju Florence Hartmann, bivšoj glasnogovornici Haškog tribunala (ICTY), protiv koje je ICTY podigao optužnicu zbog njenog navodnog objavljivanja povjerljivih informacija, saopćeno je danas iz tog saveza.

"Suđenje protiv Hartmann predstavljaju zaštitu zločinaca, zloupotrebu pravde i stvaranje atmosfere nepovjerenja u regionu, iako je glavni zadatak ICTY-a procesuiranje najodgovornijih za zločine, osiguranje pravde za sve žrtve i otvaranje procesa približavanja i pomirenja na područje bivše Jugoslavije.

Imajući u vidu da je Hartmann optužena za objavljivanje navodno povjerljivih informacija koje se tiču krivične odgovornosti najviših dužnosnika Savezne Republike Jugoslavije, odnosno Srbije, žrtve imaju pravo da u ovom slučaju imaju aktivnu procesnu legitimaciju i da se u sudskom postupku pred ICTY-em pravnim putem bore za svoja uskraćena prava.

Poštovana gospodo, vi morate znati da informacije i dokumenti koje se štite pravilima ICTY-a iz slučaja Slobodana Miloševića i koje štite sudije ICTY-a imaju krucijalni značaj ne samo za ispunjenje svih principa zbog kojih je i osnovan ICTY nego prevashodno da žrtve uz pomoć tih dokumenata dođu do najodgovornijih za zločine kao i za realizaciju instituta obeštećenja i reparacije žrtava.

Mi posjedujemo mnoštvo dokaza koje bismo prezentirali u postupku i dokazali koliko smo oštećeni uskraćivanjem navodnih povjerljivih dokumenata u krivičnom progonu i procesuiranju odgovornih na regionalnim sudovima. Tražimo da ovaj dokument evidentirate kao zvanični podnesak u predmetu protiv Hartmann", navedeno je u saopćenju za javnost Saveza logoraša BiH.

Ukoliko predsjednik ICTY-a onemogući procesnu legitimaciju i status stranke u postupku, Savez očekuje da glavni tužilac hitno zatraži status stranke u postupku i time predstavlja interese žrtava, saopćeno je.