BiH
1.1k

Ljubav "na prvi pogled" u Pionirskoj dolini: Lav i lavica napokon zajedno

Klix.ba
Lav Rily i lavica su jučer prvi put spojeni u otvorenom dijelu svoje nastambe, odnosno uređenom trkalištu od 1.000 metara kvadratnih.

Kako kažu iz Pionirske doline, ako je suditi po situaciji koja je jutros vladala u trkalištu, proces navikavanja lavice i prisustvo lava, kojeg do sada nije poznavala prošao je izuzetno dobro.

Petogodišnji lav Rily, početkom prošle godine je stigao u sarajevski zoo vrt iz Sofije, a prvu godinu u Pionirskoj dolini je proveo sam. Početkom ove godine iz zoo vrta iz Osijeka preduzeće Park je zahvaljujući sredstvima Općine Centar izvršilo nabavku sedmogodišnje lavice.

"Prema jutrošnjem ponašanju lava i lavice prilikom prvog susreta može se reći da se "rodila ljubav na prvi pogled", jer nije postojala nikakva agresivnost niti mužjaka prema ženki, niti obrnuto. Ovo je vrlo značajan projekat i završetak istog za kompletan naš tim koji je obavio cijeli posao, jer treba uzeti u obzir da se radi o egzotičnim životinjama i da naši hranioci, veterinari i uprava zoo centra prvi put rade ovakav posao", kazao je Esad Tajić, upravnik Pionirske doline.

Lav i lavica su do jutros boravili u odvojenim dijelovima nastambe, jer je lavica morala u karantinu provesti 30 dana, navići se na novi prostor i ambijent, a osim toga i na prisustvo lava, te su u trkalištu do sada uvijek boravili odvojeno.

Prisustvo lava i lavice zajedno u trkalištu izuzetno je značajan za popularnu Pionirsku dolinu najprije iz razloga što je konačno nakon više od 20 godina jedini bosanskohercegovački zoo vrt ponovo dobio još jednu prijeratnu vrijednost, ali i zbog činjenice što su preduzeće Park i uprava RZC Pionirska dolina uspješno obavili svoj posao, saopćeno je iz press službe preduzeća Park.