BiH
76

Ljevičarske stranke napustile konstituirajuću sjednicu Općinskog vijeća Centar Sarajevo

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijećnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Demokratske fronte (DF), Naše stranke (NS), Građanskog saveza (GS) i Stranke penzionera (SP) napustili su konstituirajuću sjednicu Općinskog vijeća Centar Sarajevo.

Kako nam je kazao vijećnik DF-a Edin Abdurahmanović, ljevičarske stranke odlučile su se za ovaj potez zbog nepoštivanja Statuta Općine Centar.

"Kada se trebalo glasati za predsjedavajućeg Općinskog vijeća mi smo tražili da se poštuje Statut i da bude tajno glasanje. Komisija se također složila s tim. Međutim, kada je došlo do glasanja, vjerovatno zbog nemogućnosti da kontroliraju glasanje išli su na princip da vijećnik uzme listić i sjedne za klupu gdje su svi njihovi", rekao je Abudrahmanović.

Dodao je da su na ovo reagovali vijećnici iz ljevičarskih stranaka s obzirom na to da je očito bilo kako se ne radi o tajnom glasanju.

"Upozorili smo ih nekoliko puta i nakon toga smo napustili sjednicu. Verifikaciona komisija je poslije potvrdila izbor Karoline Karačić za predsjedavajuću Općinskog vijeća Centar", kazao je Abudrahmanović.

Inače, Karačić je nakon lokalnih izbora u BiH isključena iz DF-a, a iz te stranke su saopćili da je takva odluka uslijedila zbog toga što je radila u interesu koalicije SDA-SBB, kao i u interesu novoizabranog načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića.

Ljevičarske stranke upozoravaju da se iz današnje sjednice jasno vidi kakvu će politiku voditi blok SDA-SBB u naredne četiri godine u ovoj sarajevskoj općini.

Građanski blok u Centru koji okuplja Našu stranku, SDP, DF, GS i SPU, poručuje da neće dopustiti donošenje odluka protivnih Statutu te će zajednički djelovati protiv interesa vezanih za vladajuće većine u novom sazivu Općinskog vijeća Centar.